Vinske ceste Hercegovine bit će upisane kao Iter Vitis kulturne rute Vijeća Europe

09.06.2022. 15:39 / Izvor: Akta.ba
VTK

Danas je u Etno selu Herceg u Međugorju, potpisan Zajednički plan provedbe procesa promovisanja Vinske ceste Hercegovine (VCH) na međunarodnim tržištima.

Danas je u Etno selu Herceg u Međugorju, potpisan Zajednički plan provedbe procesa promovisanja Vinske ceste Hercegovine (VCH) na međunarodnim tržištima kojim su Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i USAID Turizam projekat definisali svoju saradnju. 

Obavezali su se da će zajedničkim radom na strateškom i operativnom nivou nastojati proširiti uticaj i povećati efikasnost turističkih aktivnosti, a sve u cilju obnove dolazaka stranih turista u Bosnu i Hercegovinu, produžavanja njihovog boravka a samim tim i potrošnje.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je nakon prezentacije nacrta poslovnog plana i planiranih aktivnosti na razvoju Vinske ceste u tekućoj ali i narednim godinama, a koju su organizovali VTK/STK BiH i USAID Turizam.

Prisutni učesnici imali su priliku upoznati se sa, ali i diskutovati o predstavljenim narednim koracima s ciljem upisivanja VCH kao Iter Vitis kulturne rute Savjeta Evrope u narednih nekoliko sedmica. Predstavnici Komore i USAID Turizam projekta iskoristili su priliku zahvaliti se  svim vinarijama i biznisima koji se nalaze na Vinskoj cesti na, do sada uloženom vremenu u razvoju vizije, te  pristupu i definisanju narednih koraka koji će omogućiti međunarodnu promociju VCH.

"Bila je ovo prilika da prisutni razmjene znanje i iskustvo kao i i da saznaju više o biznis planu VCH, podršci opštinskog nivoa vlasti, planiranim događajima, te brendiranju i marketingu", saopćili su iz VTK/STK BiH.

Kako je zaključeno, zajedničkim radom Komore i USAID Turizam projekta obezbjediće se podrška, te će se pomoći u razvoju i promociji Vinske ceste Hercegovine kao destinacije vinskog turizma, kao i proizvoda duž ove ceste kako bi se pomoću diversifikacije proizvoda i tržišta i uz brend koji je privlačan za posjetioce, napravili privlačniji proizvodi i iskustva, a samim tim se povećale i poslovne mogućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti