Senad Džananović: Digitalna transformacija je jedan od najvažnijih alata u rukama direktora

20.06.2022. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Digitalizacija

Digitalna transformacija je jedan od najvažnijih alata u rukama direktora, kazao je za Akta.ba Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH.

Jedna od najvećih prepreka sa kojom se susreću kompanije u BiH kada je u pitanju digitalna transformacije jeste nedovoljno ili neadekvatno znanje u polju informacionih tehnologija. Zbog toga kompanije često nisu spremne da unaprijede i optimiziraju radne procese. S druge strane ni uposlenici nisu blagonakloni prema novim tehnologija, jer strahuju da im one mogu oduzeti radno mjesto.

Istraživanje koje je provelo Udruženje za digitalnu transformaciju u BiH je pokazalo da se kompanije u Bosni i Hercegovini susreću sa nizom prepreka.

"Nedostatak znanja dovodi do činjenice da vlasnici i direktori kompanija ne razumiju koja je vrijednost implementacije nekog od IT rješenja i da li ta vrijednost uopšte postoji. U prilog navedenoj tvrdnji govori i izjava jednog od sagovornika kojeg smo imali tokom istraživanja. On je kazao da nije ni novac problem, kompanije bi se mogle zadužiti, međutim vlasnici ne razumiju koja je korist od implementacije nekog rješenja.", kazao je za Akta.ba Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH.

digitalizacija

Koji su razlozi za odbijanje digitalizacije

Opravdanih razloga za odbijanje digitalne transformacije je jako malo.

"Ako ipak govorimo o opravdanim razlozima za odbijanje digitalizacije, moje lično mišljenje je da je nekada bolje ne ići u neku inicijativu nego je implementirati na neadekvatan način", smatra Senad.

Istraživanja su kaže, pokazala da je više od 80 % propalih inicijativa posljedica ne činjenice da je kompanija implementirala loše rješenje, nego da kompanija nije imala strategiju šta želi da napravi s tim rješenjem. Takav pristup dovodi do nezadovoljstva vlasnika i direktora, jer inicijativa nije donijela korist koja je obećavana, a radnici dobijaju alat koji je neupotrebljiv.

"Jedan od razloga koji ne doprinose uspješnim implementacijama inicijativa digitalne transformacije je svakako i nedostatak digitalnog vodstva. Prilikom implementacije određenih inicijativa direktori u projekte ne uključuju na vrijeme radnike, što u ovim drugim naravno prouzrokuje strah. Strah jer nisu sigurni šta je cilj implementacije neke inicijative, ali i strah da će implementacija rješenja dovesti do gašenja njegovog radnog mjesta. Međutim, ako sumiramo sve razloge za i protiv inicijativa digitalne transformacije, struka je dokazala da je mnogo više razloga za", istakao je.

Digitalna transformacija je trenutno jedan od najvažnijih alata u rukama direktora, koji kompanijama mogu pomoći na putu ka kreiranju unaprijeđenja produktivnosti, prodaje, povećanja konkurentske prednosti i mnogih drugih pozitivnih efekata koje jedna kompanija može imati. 

Koliko su inicijative digitalne transformacije isplative zavisi prije svega od toga da li je vlasnik krenuo od problema koji želi riješiti u svojoj organizaciji ili je čuo da je na tržištu konkurencija implementirala neko rješenje pa bi i sam da to napravi  ističe Senad i dodaje:

"Naravno tu je i činjenica da li kompanija koristi rješenje koje je implementirala. Nažalost u zadnje vrijeme sam vidio dosta slučajeva gdje kompanije investiraju nekada i ozbiljne novce u  neko od IT rješenja i onda se takva rješenja ne koriste. I ako me pitate šta su valjani razlozi za odbijanje inicijativa digitalne transformacije to su nedostatak vizije, nedostatak znanja, neadekvatno ili nepravovremeno uključivanje radnika u inicijative i nekorištenje onog što kompanije implementiraju. Kako reče jedan moj kolega nedostatak IT governance-a. U suprotnom kada bi vlasnici vidjeli koristi od IT rješenja, izvor finansiranja bi se našao."

digital

Radna mjesta se tranformišu

Gasi li digitalna transformacija radna mjesta pitanje je koje je ključno za uposlenike kompanija. Činjenica je da će se neka mjesta ugasiti no isto tako bit će transformisana u neka nova.

"Kako i sam naziv govori digitalna trasnformacija transformiše način poslovanja pa samim tim i radna mjesta. Istorija nam je pokazala da se sa dolaskom bilo koje nove tehnologije gase određena zanimanja i kreiraju nova. U tom smislu u narednih dvadesetak godina možemo sigurno očekivati gašenje mnogih zanimanja, ali će nastati mnoštvo novih. Ako me pitate da li je to razlog za odbijanje digitalizacije, reći ću ne. Peter Drucker je davno izjavio: "Najbolji način da se predvidi budućnost jeste da se ona kreira." Promjene će se sigurno desiti. Pitanje je da li će naše organizacije biti puki posmatrači i dopustiti da zbog nedovoljne produktivnosti propadnu ili će uzeti stvari u svoje ruke i sami trasirati svoju budućnost", naglasio je.

Globalna konkurencija

Jedan od razloga zašto je ključno da se domaće kompanije digitalno transformišu jeste i činjenica globalne konkurencije.

"Mogli ste primjetiti da ja često spomenem činjenicu da konkurencija naših kompanija nije više radnja u istom naselju ili gradu, nego bilo koji e-commerce site. Poznato je da se s povaćenjem prodaje kreira tzv. ekonomija obima. Ukoliko se naše organizacije ne digitaliziraju, veoma lako se može desiti po pritiskom globalne konkurencije iste nestanu", smatra predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH.

Veća produktivnost donosi veći novac kompanijama što znači da se automatski mogu povećati i plaće uposlenika.

"Mi često govorimo da Bosna i Hercegovina ima jeftinu radnu snagu. Pitanje je da li mi želimo nižu produktivnost nadomjestiti još nižim platama ili ćemo produktivnost povećati kroz implementaciju savremenih tehnologija. Da li ćemo i dalje nijemo posmatrati odlazak mladih i kvalificiranih ljudi u potrazi za boljim poslom ili ćemo nešto preduzeti po tom pitanju.", ističe Džananović.

 IT industrija u Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko godina jedna je od najperspektivnijih industrijskih grana. Senad smatra da to nije posljedica samo nekog trenda, nego aktivne uloge vlasnika i direktora tih firmi koje su našle način kako da izađu na međunarodno tržište i budu jako konkurentni. 

"Ako žele spriječiti odlazak mladih i educiranih ljudi, postati konkurentne na međunarodnom tržištu, pa možda i osigurati svoj opstanak, kompanije moraju preuzeti aktivnu ulogu u kreiranju i implementaciji digitalnih inicijativa", poručio je Senad.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti