vize

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Magoda: Zbog nedostatka stikera za vizu ugrožen realan cilj od 10.000 turista iz zemalja Zaljeva

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Visit Sarajevo uputio je apel nadležnim institucijama, a povodom nedostatka stikera za vizu turistima iz Saudijske Arabije.

02.07.2022. 09:48 / Izvor: Akta.ba

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Visit Sarajevo uputio je apel nadležnim institucijama, a povodom nedostatka stikera za vizu turistima iz Saudijske Arabije. 

"Prošle godine Turistička zajednica KS uputila je incijativu Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da se ukine vizni režim za građane Saudijske Arabije u Bosnu i Hercegovinu. Nažalost inicijativa nije prošla , kako su naveli zbog sigurnosnih izazova i straha od smanjenja prihoda po osnovu izdatih viza, prošle godine Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije. Zbog takve odluke, u ovom trenutku upitan je dolazak mnogo većeg broja turista, a trenutno kao novi problem pojavila se i nestašica stikera za vize u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u zemljama Zaljeva. Upozoravam Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da će se ovakvim odnosom prema turistima zemalja Zaljeva, koji kao što je poznato, imaju veliku platežnu moć, i ciljanim blokiranjem turističkih kapaciteta, u prvom redu ugroziti ljetna turistička sezona u Kantonu Sarajevo", rekao je Magoda. 

Kazao je da je nedopustivo je da oni koji krupnim koracima rade na oporavku turizma od čijeg doprinosa benefite ima cjelokupna ekonomija sada se suočavaju sa ovako velikim problemom.

"Prije izbijanja pandemije korona virusa, po broju noćenja turisti iz Saudijske Arabije bili su na trećem mjestu, te se ne smije zaboraviti da su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija među glavnih deset tržišta za bh. turizam. Apeliram da Ministarstvo Vanjskih Poslova Bosne I Hercegovine što hitnije pronađe rješenje nabavke potrebne količine stikera za turističke vize, kako bi svi zahtjevi građani Saudijske Arabije koji žele ovog ljeta posjetiti BiH i Sarajevo kao glavni grad, bili na vrijeme realizirani a naše društvo u naredna 4 mjeseca uspjelo ostvariti prihodi od minimum 38 miliona maraka", naglasio je Magoda, dodajući da je turizam važan uslužni sektor koji je prije pandemije COVID19 činio 50,3 posto ukupnih usluga.

PODIJELI:
TAGOVI:

Saudijska Arabija

vize

stikeri

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti