Objavljen tender za rekonstrukciju trolejbuske mreže i mreže za napajanje između Sarajeva i Vogošće

08.07.2022. 09:48 / Izvor: Akta.ba
trolejbus vogoća

Za rekonstrukciju trolejbuske kontaktne mreže u dužini od 8,6 kilometara sredstva su obezbijeđena putem zajma kod Europske investicione banke u iznosu od 10 miliona KM.

Nakon što su završene sve aktivnosti oko dobijanja dozvola, raspisan je tender za izvođenje radova rekonstrukcije troiejbuske kontaktne mreže i mreže za napajanje između centra Sarajeva i Vogošće.

Za rekonstrukciju trolejbuske kontaktne mreže u dužini od 8,6 kilometara sredstva su obezbijeđena putem zajma kod Europske investicione banke u iznosu od 10 miliona KM.

Tender je otvoren za firme i fizička lica iz bilo koje zemlje.

Da bi bili kvalifikovani za dodjelu ugovora, ponuđači moraju zadovoljiti kriterije navedene u tenderskoj dokumentaciji.

Projektom će biti obuhvaćena izgradnja kontaktne mreže na dionici od ulice Alipašina (od bivše zgrade Ambasade SAD) do Vogošće, izgradnja postrojenja elektrovučnih podstanica Hotonj i Vogošća.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo primilo je zajam od Evropske investicione banke i namjerava dio prihoda iskoristiti upravo za troškove Rekonstrukcije troiejbuske kontaktne mreže i mreže za napajanje između centra Sarajeva i Vogošće.

"Prije rata Vogošća je bila spojena sa centrom Sarajeva trolejbuskom mrežom. Naša odluka je bila da uradimo sve što je u našoj moći da ponovo omogućimo povezanost, ne razmišljajući o razlozima, zašto to nije urađeno svih ovih godina. Naši ciljevi su usmjereni ka interesima građana i upravo zbog toga imamo veliki broj završenih i pokrenutih projekata koji će promijeniti standard života i ostaviti trajne vrijednosti svima nama. Jedan od njih je i ovaj, zbog kojeg sam izuzetno zadovoljan što se trolejbus vraća u Vogošću nakon 30 godina", kazao je nedavno ministar Adnan Šteta.

Podsjećamo, na tadašnjim linijama 105 i 106 dnevno je saobraćalo 16 trolejbusa, povezujući tada Vogošću sa Trgom Austrije i naseljem Otoka.

Iz Ministarstva su kazali da će se proširenjem trolejbuske kontaktne mreže do Vogošće i isporukom novih trolejbusa, dobiti potpuno nova slika Sarajeva, kvalitetnija i sigurnija usluga za građane.

Za ovu potrebu Ministarstvo planira nabaviti dodatnih 10 trolejbusa, kako bi imali "vozni park" od ukupno 35 novih vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti