Mijenja se odluka: Iz privremene zabrane izvoza drvnih sortimenata brišu se briketi ​

14.07.2022. 11:51 / Izvor: Akta.ba
briketi

Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje, prema kojem se može pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste briše tarifna oznaka drveni briketi.

Na zahtjev Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnose BiH za davanje mišljenja na Prijedlog za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila mišljenje, prema kojem se može pristupiti izmjeni odluke o privremenoj zabrani, na način da se iz iste briše tarifna oznaka 4401 32 00 00 – drveni briketi. 

Također, u mišljenju je navedeno da je pored privremene zabrane izvoza trupaca, potrebno razmotriti i uvođenje privremene zabrane izvoza rezane građe radi zaštite domaćih drvoprerađivača sa većim stepenom finalizacije proizvoda. 

Inicijativu za izmjenu Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrijevnog drveta i proizvoda od drveta, pokrenulo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i Udruženje šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH. 

U zahtjevu Privredne komore FBiH navode da izvoz briketa ne ugrožava stanovništvo u BiH u pogledu nabavke i cijene ovog energenta, jer se više od 95 posto od ukupne proizvodnje briketa u BiH, plasira na tržišta zemalja EU, te da je potražnja na domaćem tržištu vrlo mala. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti