Ulaganje u nove tehnologije: Firma iz Derventa nabavlja četvrtog robota za zavarivanje

15.07.2022. 08:51 / Izvor: SRNA
metalac mbm

"U priči smo da nabavimo četvrti robot za zavarivanje. Pratimo nove tehnologije i opreme i to nas vodi ka većem izvozu i izlazu u Evropi", rekao je Golub.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da je bitno ulagati u nove tehnologije i da takve kompanije mogu dobiti podršku.

Petričević je danas posjetio preduzeće "Metalac MBM" u Lugu kod Dervente, koje se bavi proizvodnjom okova, ručnog poljoprivrednog alata, opreme u građevinarstvu, spojnica za građevinske podupirače, građevinskih žabica, španera, te vijaka za krovne konstrukcije. 

On je naveo da je u ovoj godini planirano proširenje prostornih kapaciteta, te nabavka novih tehnologija i opreme, jer ovakve kompanije moraju da prate taj razvoj da bi mogle da odgovore zahtjevnom tržištu

"I ovakve kompanije mogu dobiti podršku jer je značajno i bitno da se kroz ulaganje u nove tehnologije obezbijedi bolja produktivnost, što daje firmama da budu konkurentnije i prate trendove na zahtjevnim tržištima", rekao je Petričević. 

On je podsjetio da su u prošloj godini dodijelili sedam miliona KM za nabavku novih tehnologija i opreme i da se Vlada poslije svakog završnoj javnog poziva i dodjele podsticaja upoznaje sa efektima. 

"U ovom procesu je bilo uključeno više od 200 privrednih subjekata i oni su generisali nabavku opreme preko 64 miliona KM, a direktno kroz nabavku opreme se obezbijedilo 400 novih radnih mjesta, dobro plaćenih. Svaka marka uložena u takvu opremu se višestruko vrati", rekao je Petričević novinarima. 

Petričević je napomenuo da je objavljen javni poziv za nabavku opreme i novih tehnologija koji će se realizovati krajem avgusta u visini od 12 miliona KM. 

On je rekao da preduzeće "Metalac MBM" primjer uspješne domaće kompanije koja je 90 posto izvozno orjentisana, te je sa rukovodstvom razgovarao o poslovanju, trenutnim izazovima, budućim ulaganjima i razvoju. 

"Razgovarali smo o procesu rada i problemu sa radnom snagom, rastu plata. Kompanija koristi mogućnost koju pruža zakon o podsticajima povećanja plate i koristi već četvrti ciklus koji se realizuje preko ministartva", naveo je Petričević. 

Prema njegovim riječima u petom obračunskom periodu za preduzeća i kompanije u Republici Srpskoj po tom osnovu je isplaćeno 11, 3 miliona KM i u toku je šesti obračunski period. 

"Pozivam privrednike koji su od marta 2019. godine podigli plate radnicima da imaju mogućnost da apliciraju za sredstva. Vlada ja prije nekoliko sedmica usvojila Uredbu o podsticaju malim i srednjim preduzećima. Javni poziv biće otvoren 15 dana i dajemo mogućnost malim i srednjim preduzećima koji su u razvoju da dobiju podsticaj", objasnio je Petričević. 

Direktor i vlasnik preduzeća "Metalac MBM" Slobodan Golub istakao je da prate nove tehnologije i da su u poslednjih sedam-osam godina uz pomoć Vlade Republike Srpske kroz podsticaje i vlastita ulaganja uspjeli da prate najmodernije tehnologije u proizvodnji, od robota u proizvodnji za zavarivanje, lasera i drugog. 

"U priči smo da nabavimo četvrti robot za zavarivanje. Pratimo nove tehnologije i opreme i to nas vodi ka većem izvozu i izlazu u Evropi", rekao je Golub i dodao da će ova kompanija 27. jula u zemlje EU izvesti 3000-ti šleper robe za 24 godine postojanja. 

On je dodao da će početkom narednog mjeseca biti završena hala, odnosno skaladište za gotove proizvode koji su veoma kabasti i zahtijevali su takav prostor. 

"Zapošljavamo oko 60 radnika. Trudimo se da imamo prepoznatljive plate, uredno izmirujemo obaveze", dodao je Golub. 

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da je ovo jedno od uspješnih preduzeća u Republici Srpskoj, da ima kvalitetne proizvode koji su našli put na veoma zahtjevnom inostranom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti