Kako se prihodi iz budžeta prikazuju u finansijskom izvještaju udruženja

21.07.2022. 11:35 / Izvor: Akta.ba
obračun

Naida Kurbegović, direktorica računovodstvene agencije Abacus Plus objasnila je za Akta.ba kako se obračunava i predaje finansijski izvještaj za udruženja.

Udruženja u Federaciji BiH prilikom predaje finansijskog izvještaja Finansijsko-informatičkoj agenciji FIA Sarajevo nemaju mogućnost odvajanja i jasnog prikazivanja određenog prihoda iz budžeta, pokazalo se nakon što je Akta.ba objavila analizu prihoda udruženja u Federaciji.

Naida Kurbegović, direktorica računovodstvene agencije Abacus Plus objasnila je naš portal kako se obračunava i predaje finansijski izvještaj za udruženja.

"Kada se uradi finansijski izvještaj za udruženja, mi taj izvještaj zovemo analitički bruto bilans, gdje mi analizom prikažemo koji su tačno prihodi bili – prihodi iz budžeta, pa se se navede da li je to općinski prihod, kantonalni, federalni, ili strani. Sve se to smatra prihodom određenog budžeta, ali kada radimo glavne tabele, koje idu prema Finansijsko-informatičkoj agenciji FIA Sarajevo, oni imaju samo jedan parametar, koji mi zovemo 'sintetički konto', gdje se upisuje zbirni priliv prihoda i oni to nazivaju 'prihodi iz budžeta'", objašnjava Kurbegović.

bilans

Ilustrativni prikaz jednog bilansa uspjeha 

Tako da je u suštini, dodaje, na uvidu samo taj zbirni priliv, a daljom analitikom bi se za svako udruženje pojedinačno trebalo razložiti iz kojeg budžeta je došao prihod. 

Interno, udruženja u svojim analitičkim bruto bilansima sigurno imaju odvojeno prikazane budžetske prihode, ali se u izvještajima mora prikazati kao zbirno.

Isto nam je potvrđeno i iz Finansijsko-informatičke agencije Sarajevo iz koje navode da kod udruženja na bilansu uspjeha postoji AOP 132 u kome računovođe upisuju iznos prihoda iz budžeta. 

"Na obrascima finansijskih izvještaja ne postoji informacija iz kojeg budžeta je uplaćen iznos. Prihodi iz budžeta u izvještajnim formama sadrži kumulativan iznos prihoda dobijenih iz budžeta različitih nivoa vlasti u FBiH", pojašnjeno je.

U pomenutim izvještajnim formama ne postoji detaljna analitika prihoda iz budžeta i ista se može dobiti samo od obveznika predaje finansijskog izvještaja.

Upravo je to bio razlog pogrešnog interpretiranja prihoda iz budžeta i kod Fudbalskog kluba Velež, kojem je u iznos od 2.460.025 KM prihoda iz budžeta, uračunat i iznos uplaćen od strane UEFA-e, te FSBiH, na koji se ne obračunava PDV. 

Shodno tome, ukupan prihod koji je FK Velež Mostar ostvario iz budžeta za 2021. godinu iznosi 556.000 KM.

Izedin Kurtović, član Nadzornog odbora zadužen za finansije u FK Velež pojasnio je za Akta.ba kakve mogućnosti imaju prilikom predaje finansijskog izvještaja i kako dolazi do pogrešnog interpretiranja. 

"Razumljivo je da na bilansu uspjeha koji smo predali i koji je dostupan, imamo kolone, odnosno grupe kontni plan u kojima navodimo prihode od osnovnih aktivnosti, to su nama sponzori i sve ostalo na šta plaćamo PDV. Dalje, imamo prihode od donacija i nijedno od to tvoje nije prihod od UEFA-e, niti Fudbalskog saveza. Imamo ostali prihod i nije nam uredu da ta sredstva stavljamo pod ostali prihod. To nije ostali prihod, to je nešto zbog čega mi igramo. Tako da nam jedino ostaje konto 411, na kojem piše budžetska sredstva i morali smo tu staviti. Naravno, naša analitika decidno pokazuje sve tačno, tj. da je FK Velež od UEFA-e za učešće u evropskim takmičenjima dobio 1.662.455,50 KM, od FS BiH 241.570 KM za plasman na tabeli, dok su sredstva iz budžeta 556.000 KM.", navodi on.

Naglašava da će za sljedeći obračun prozivati i ukazivati na ovaj problem kako bi se napravio način da ne dolazi do ovakvih situacija, jer je to obmanjivanje javnosti, zahvalivši se na našoj pravovremenoj reakciji i dodatnom objašnjenju.

Kao primjer navodimo i finansiranje Gradskog sportskog saveza Bihać u 2021. godini, čiji budžetski prihodi dolaze isključivo sa lokalnog nivoa.

Tako je iz Budžeta Grada Bihaća za 2021. godinu (uz određene prenose iz 2020. godine) Gradski sportski savez ukupno prihodovao 737.035,40 KM, što je i kroz finansijska pravdanja, finansijske izvještaje i izvještaje o radu opravdao, a od strane Gradskog vijeća Bihać razmatrano i prihvaćeno na tematskoj sjednici održanoj 06.07.2022. godine

"Prihoda sa viših nivoa u budžetu Gradski sportski savez Bihać nema, a posebno iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine je jedna velika nula, jer čak i kad apliciramo na javne pozive odbijaju nas izmišljenim razlozima i bez razumijevanja za projekte sa ovog kraja. Treba istaći da se reprezentativni nastupi takmičara u pojedinačnim sportovima a dobrim dijelom kolektivnim, iako oni predstavljaju državu Bosnu i Hercegovinu, ne finansiraju iz državnog ili federalnog budžeta već uglavnom sredstvima klubova, općinskih/gradskih saveza, kantonalnog saveza i prije svega roditelja djece i mladih", navode iz Gradskog sportskog saveza Bihać.

Sličan problem sa prihodom iz budžeta javio se i kod Predstavništva TRT-a u Sarajevu, koji su pojasnili da se radi o grešci i pogrešnom navodu u izvještaju FIA-e gdje se nalaze Udruge i Fondacije, te da Predstavništvo TRT u BIH nije nijedno ni drugo, kao ni Predstavništvo Udruge ili Fondacije. Njihovi prihodi iz budžeta su zapravo iz budžeta Direkcije iz Ankare.

Analizom finansijskog izvještaja u FIA, utvrđeno je da je Predstavništvo TRT-a na AOP 132  - prihodi iz budžeta upisalo navedeni iznos od  909.626 KM, te da FIA nije pogrešno prezentirala iznos prihoda iz budžeta. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti