Inicijativa kojom se traži ukidanje PDV-a na doniranu hranu poslana na Zastupnički dom PSBiH

01.08.2022. 16:02 / Izvor: Akta.ba
NIKO GLADAN

Inicijativu za ukidanje PDV-a na doniranu hranu je pokrenula Fondacija Mozaik sa svojim partnerima.

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je zastupničku inicijativu o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje se odnose na ukidanje PDV-a na doniranu hranu, što znači da je napravljen još jedan korak ka omogućavanju većeg doniranja hrane.

Članovi  i članice Komisije - Dženan Đonlagić, Jakov Galić, Dragan Bogdanić, Šemsudin Dedić, Nermin Mandra, Mirjana Marinković-Lepić, Nada Mladina i Mira Pekić, na čelu sa predsjedavajućim Predragom Kožulom, jednoglasno su usvojili navedenu inicijativu, nakon čega su je proslijedili Zastupničkom domu na razmatranje.

Inicijativu za ukidanje PDV-a na doniranu hranu je pokrenula Fondacija Mozaik sa svojim partnerima - Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, u okviru programa Pravni okvir za filantropiju koji finansira  USAID. U okviru inicijative rađena su višemjesečna istraživanja o stanju na terenu, brojne konsultacije sa kompanijama kao donatorima hrane, kao i udruženjima i javnim kuhinjama, kao posrednicima u doniranju, koji osiguravaju da ta hrana dođe do onih kojima je najpotrebnija. 

Tokom kampanje "Niko gladan. Niko sam" dobili su podršku i Uprave za indirektno oporezivanje BiH te prezentirali nalaze javnosti. Upućen je i dopis sa ovom inicijativom svim predstavnicima i predstavnicama vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, od kojih su tražili podršku u cilju da se  donacije hrane oslobode plaćanja PDV-a. 

S obzirom na to da je zastupnička inicijativa, koja se našla pred Komisijom za finansije i budžet, rezultat višemjesečnih analiza i istraživanja, iz Fondacije Mozaik ističu da su jako zadovoljni što je prepoznat značaj ukidanja PDV-a na doniranu hranu koja upućuje i na potrebu da se uspostavi transparentan i efikasan lanac doniranja.

"Zahvalni smo zastupnicima koji su reagovali na naše pismo i poziv za podršku kroz kampanju 'Niko gladan. Niko sam', kao i Komisiji koja je ovu inicijativu jednoglasno usvojila i poslala dalje na Zastupnički dom. Nadamo se da će i oni prepoznati značaj ukidanja plaćanja PDV-a na doniranu hranu jer bi se time pomoglo velikom broju građana i građanki koji zavise od donacija i pomoći dobrih ljudi. Nadam se da ćemo u što skorijem roku uspjeti da riješimo ovaj gorući problem u državi", kazao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik ističući da Fondacija Mozaik stoji na raspolaganju svima da se sastanu i predstave im nalaze do kojih su došli kao i viziju rješenja.

Cilj kampanje "Niko gladan. Niko sam.", dodao je Puljić, jeste ukazati na činjenicu da se ogromna količina hrane, koja je sigurna za upotrebu u našoj zemlji, uništi te pronaći rješenje da dođe do onih kojima je najpotrebnija. Prema podacima Ujedinjenih nacija, riječ je o 400.000 tona hrane na godišnjem nivou, od čega trećinu čini hrana koja je pred istekom roka trajanja ili čija je ambalaža oštećena. Procijenjena vrijednost uništene hrane samo u 2020. godini iznosila je 126,6 miliona KM.

Stoga su ovakve inicijative i zahtjevi da vlast riješi ovo pitanje od izuzetne važnosti, kako za državu BiH, tako i za sve građane i građanke koji zavise od pomoći u hrani. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti