Uskoro javni poziv za proizvodna preduzeća koja se odluče za ugradnju solarnih panela

26.08.2022. 07:52 / Izvor: RTRS
energija

Dok se svijet bori sa energetskom krizom, u Republici Srpskoj nema poremećaja u isporuci struje.

Dok se svijet bori sa energetskom krizom, u Republici Srpskoj nema poremećaja u isporuci struje.

Nema ni poskupljenja. Kako bi se obezbijedila i dodatna energetska stabilnost, nakon domaćinstava, Elektroprivreda Republike Srpske raspisuje javni poziv i za proizvodna preduzeća za ugradnju solarnih panela.

Za privrednike će to značiti energetsku nezavisnost, a u narednih 25 godina biće zaštićeni od eventualne promjene cijene na tržištu.

Republika Srpska bi završetkom projekta trebalo da raspolaže sa dodatnih 600 megavat časova električne energije, što je 15 odsto ukupne proizvodnje.

Korist bi bila višestruka, jer bi privrednici plaćali nižu cijenu električne energije i bili bi energetski nezavisni, a eventualne promjene cijena ne bi uticale na one koji se odluče za ovakav vid korišćenja obnovljivih izvora energije.

U Privrednoj komori RS-a na sastanku predstavnika Elektroprivrede i privrednika iskazana je velika zainteresovanost za navedeni projekat.

Generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović izjavio je da je u prvoj fazi programa energetske održivosti domaćinstava i privrede Republike Srpske planirano da se instalira novih 600 megavata solarnih panela na krovovima kuća i privrede.

Nakon okruglog stola "Projekat energetske održivosti u privredi", kojeg su jučer u Banjaluci organizovali Privredna komora Srpske i Elektroprivreda Srpske, Petrović je rekao da je planirano da se 400 megavata solarnih panela instalira na krovovima proizvodnih preduzeća i njihovim slobodnim površinama, te 200 megavata na krovove kuća.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da su privrednici na okruglom stolu izrazili zainteresovanost, da uz veliku podršku Elektroprivrede Republike Srpske proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti