EPRS nudi povoljne uslove da domovi zdravlja, bolnice i vjerski objekti izgrade solarne elektrane

09.09.2022. 07:57 / Izvor: SRNA
solarna elektrana

Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" ponudit će u okviru trećeg energetskog paketa u projektu energetske nezavisnosti da domovi zdravlja, bolnice i vjerski objekti po povoljnim uslovima izgrade solarna postrojenja.

Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" ponudit će u okviru trećeg energetskog paketa u projektu energetske nezavisnosti da domovi zdravlja, bolnice i vjerski objekti po povoljnim uslovima izgrade solarna postrojenja na površinama koje će ovi subjekti da odrede, izjavio je generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Petrović je naveo da su to subjekti kojima električna energija predstavlja znatan utrošak u poslovanju. 

"Taj paket će biti iniciran na način da će ERS doći do njih, ponudićemo im oni će shvatiti da će imati energetsku nezavisnost u narednih 25 godina, neće plaćati električnu energiju, onda bi samo trebalo da plate tu elektranu u narednih 10 godina po cijeni povoljnijoj nego što im je današnji račun za električnu energiju", rekao je Petrović. 

On je istakao da je cilj da se prvo realizuje projekat ugradnje solarnih elektrana za domaćinstva. 

"Ovaj program će biti aktivan od kraja oktobra kada će i za privredu biti aktivan", rekao je Petrović za Herceg televiziju. 

On je dodao da je od sljedeće godine predviđeno da se svim lokalnim zajednicima ponudi aranžman o zajedničkoj izgradnji solarnih elektrana na njihovim lokalitetima gdje se mogu priključiti na distributivnu, a ne prenosnu mrežu i da imaju svoje dodatne prihode. 

"Sunce je izvor koji će nam omogućiti energetsku nezavisnost, mi smo to vidjeli prije tri godine, važno je da iskoristimo resurs sunca zbog čega ističemo da je solarna elektrana Trebinje jedna od najvećih na Balkanu. Mora se razmišljati o proizvodnji novih kilovat-časova, a najbrže ćemo ih iz sunca napraviti", rekao je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti