Poticaje za električna vozila zatražilo oko 50 građana, odluka o izboru korisnika čeka usvajanje

09.09.2022. 15:03 / Izvor: Akta.ba
električna vozila

Do septembra 2022. godine Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaprimilo je 51 zahtjev za dodjelu poticaja za kupovinu električnih vozila.

Do septembra 2022. godine Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaprimilo je 51 zahtjev za dodjelu poticaja za kupovinu električnih vozila po Programu i Javnom pozivu. Pripremljena je i Odluka za prvi kvartal o izboru 33 korisnika na iznos od 175.000,00 KM i upućena Vladi Federacije BiH na usvajanje, potvrdio je za Akta.ba federalni ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

"Iako Program nosi naziv poticaj pojedincima za kupovinu električnih automobila, Programom smo, obzirom na nedovoljno razvijenu infrastrukturu punionica i ekonomske uslove u našoj zemlji predvidjeli i dodjelu poticaja za dvije vrste hibridnih vozila, a to su vozila koja imaju kombinovani pogon klasičnog motora i električnog motora. Uslov kod hibridnih automobila je da posjeduju autonomni električni motor sa ili bez vanjskog napajanja i da on može, neovisno od benziskog, samostalno pogoniti vozilo, pa ga u tom svojstvu možemo smatrati i električnim. Kako smo i pretpostavili, najviše zahtjeva smo dobili za te vrste vozila. Od 51 zaprimljenog zahtjeva samo su dva za vozila na isključivo električni pogon", pojasnio je on.          

Podsjeća da Javni poziv ostaje otvoren do 12. decembra 2022. godine i od sredstava predviđenih u Budžetu, nakon što Vlada usvoji Odluku za I kvartal, do kraja godine će ostati 825.000 KM neraspoređenih sredstava po ovom Programu. 

Programom i Javnim pozivom definisano je da će se poticaji dodjeljivati pojedincima tj. fizičkim licima. Pravni subjekti nisu obuhvaćeni ovim Programom i javnim pozivom.

Neprihvatljivi korisnik subvencije je onaj koji je u 2022. godini već ostvario pravo subvencije za kupovinu vozila iz budžeta za 2022. godinu, bilo kojeg nivoa vlasti u FBiH.

Ovo je prvi korak kojim je Vlada Federacije BiH pokrenula aktivnosti na putu ka elektromobilnosti. Govoreći o tome koje još aktivnosti ministarstvo priprema/pokreće na putu ka elektromobilnosti, ministar Džindić kaže da je elektromobilnost relativno nova pojava, te da u našoj zemlji  ne postoje propisi koji tretiraju i uređuju ovu oblast.

"Ne postoji dovoljan broj stanica za punjenje, što uveliko ograničava i sprečava mnoge u odluci da nabave električne automobile", ističe.

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije raspolaže informacijama dostavljenim od Udruge za elektromobilnost pri Gospodarskoj komori FBiH da u BiH ima oko 170 punioca za električna vozila.

U Prijedlogu zakona o električnoj energiji, jedno čitavo poglavlje odnosno četrnaesti dio zakona, nosi naziv Elektromobilnost, u kojem se definišu usluge punjenja električnih vozila, tehnički zahtjevi za stanice za punjenje kao i ograničenja. 

Osim ovog poglavlja elektromobilnost je obuhvaćena i članovima zakona koji definišu potrebna ulaganja u distributivni sistem koji obuhvata i  potrebe priključenja stanica za punjenje električnih vozila.    

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije pripremilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o električnoj energiji. Zakon je usvojen u formi nacrta u oba Doma, slijedi upućivanje Prijedloga zakona na usvajanje.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti