Zloupotrebljavaju stanje: Kod pojedinih proizvođača ogrjeva i peleta iskazane marže do 202%

12.09.2022. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Pelet

Iskazane su marže nesrazmjerne stvarnom stanju koje se kreću do 202%, iz čega je vidljivo monopolsko ponašanje i zloupotreba stanja na tržištu radi sticanja ekstraprofita na štetu potrošača.

Građani BiH sve češće se susreću sa problemima prilikom nabavke i plaćanja ogrijeva. Osim visokih cijena sveprisutnije je i isčekivanje isporuke za pelet koji su naručili davno. Mnogi građani sumnjaju da im proizvođači ne isporučuju ogrijev, jer čekaju da ga izvezu.

Cijene ogrijeva enormno su visoko, posebno za ugrožene kategorije stanovništva, i trenutno se kreću za cijepano ogrjevno drvo u rasponu od 110,00 KM/m3 - 254,00 KM/m3, a za pelet u rasponu od 500,00 KM/t do 694,60 KM/t.

Zakonom o kontroli cijena u FBiH propisano je slobodno formiranje cijena prema uvjetima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena.

"U slučaju značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada FBiH može preduzeti mjere u oblasti cijena, što je i učinila u aprilu 2021. godine donošenjem odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode (17 grupa proizvoda), te naftne derivate", kazali su za Akta.ba iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Nakon porasta cijena energenata u FBiH, a po zaduženju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine shodno Zaključku donesenom na 320. sjednici održanoj 23.6.2022. godine temeljem Informacije o potrebi analize kalkulacija cijena proizvođača i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom u Federaciji BiH Federalnog ministarstva trgovine, Federalna uprava za inspekcijske poslove - Federalni tržišni inspektorat izvršio je inspekcijski nadzor kod 14 privrednih subjekata – proizvođača, prerađivača  i trgovaca ogrjevnim drvetom i peletom.

"U nadzorima je utvrđeno da se maloprodajne cijene za cijepano ogrjevno drvo kreću u rasponu od 110,00 KM/m3 - 254,00 KM/m3, a za pelet u rasponu od 500,00 KM/t do 694,60 KM/t. Vezano za zakonitost poslovanja kontrolisanih privrednih subjekata, utvrđeno je da osam (8) proizvođača obavlja djelatnost trgovine na malo i trgovine na veliko suprotno odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, da u momentu nadzora ne posjeduju ovjerenu pisanu izjavu za obavljanje djelatnosti trgovine na veliko i trgovine na malo, ne vode propisane evidencije u skladu s navedenim zakonom - ne vode ažurno trgovačku knjigu, te ne sačinjavaju veleprodajne i maloprodajne kalkulacije. Konstatovano je da cijene formirane na takav način nisu vjerodostojne, ne pokazuju tačno stanje prikazanih troškova, njihovo učešće u nabavnoj cijeni, a kod pojedinih proizvođača iskazane su marže nesrazmjerne stvarnom stanju koje se kreću do 202%, iz čega je vidljivo monopolsko ponašanje i zloupotreba stanja na tržištu radi sticanja ekstraprofita na štetu potrošača", pojasnili su iz FUZIP-A.

Protiv proizvođača koji nisu poštovali odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini donesena su rješenja o zabrani obavljanja trgovine do otklanjanja nepravilnosti, a za utvrđene prekršaje su ili će biti izdati i prekršajni nalozi u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini.

"Izvještaj o izvršenom uvidu u stanje zaliha i kalkulacije cijena kod proizvođača i trgovaca ogrjevnog materijala po Zaključku Vlade FBiH blagovremeno je dostavljen Federalnom ministarstvu trgovine, koje je nadležno za poduzimanje i iniciranje daljih mjera zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, u skladu s daljim kretanjem cijena peleta i ogrjevnog drveta", dodali su.

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavit će vršiti pojačane inspekcijske nadzore s ciljem zaštite prava potrošača i očuvanja stabilnosti tržišta u FBiH.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti