Vodeće međunarodne finansijske institucije spremne poduprijeti fiskalnu stabilnost i ključne reforme

15.09.2022. 07:33 / Izvor: Akta.ba
svjetska banka

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević susreli su se jučer, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa direktoricom Svjetske banke.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević susreli su se jučer , u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa direktoricom Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu. Razgovarano je o saradnji sa Svjetskom bankom, te podršci reformskim projektima Vlade FBiH.

Sagovornici su ocijenili da su vodeće međunarodne finansijske institucije spremne poduprijeti očuvanje fiskalne stabilnosti i neophodne reforme u BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dosadašnju saradnju sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, premijer Novalić je ocijenio uspješnom, te predstavio mjere koje je Federalna vlada poduzela na zaštiti i pomoći stanovništu, a radi ublažavanja posljedica pandemije i globalne krize izazvane dešavanjima u Ukrajini.

"Što se tiče Federacije BiH, imamo prilično stabilnu ekonomsku situaciju. Naša privreda je jako dobro iskoristila promjenu u lancima snabdijevanja, te su naši makroekonomski pokazatelji bolji nego ikada. Mišljenja sam da smo negativne efekte pandemije COVID-19 na privredu, prilično uspješno prevazišli, a to nam je omogućio visok stepen likvidnosti budžeta, a što je rezultat odgovorne fiskalne politike koju smo godinama vodili. Mi se suočavamo uglavnom sa uvezenom inflacijom i činimo sve da jačamo domaću proizvodnju, jer je porast cijena domaćih proizvoda dosta manji", kazao je premijer Novalić.

Dodao je da bez obzira na globalne krize, Vlada FBiH nastavlja započete reformske procese. Pored toga, programi se usmjeravaju na proizvodnju hrane, kao i na  proširenje kapaciteta i izvora koji osiguravaju energetsku nezavisnost.

"Što se tiče programa Svjetske banke, radujemo se novom Sporazumu o partnerstvu sa BiH, koji je u potpunosti kompatibilan sa našim ekonomskim programom i reformskim prioritetima. Ovdje poseban akcenat stavljam na energetsku tranziciju i  reformu zdravstvenog sektora, a nije manje važno ni unapređenje konkurentnosti privrede", kazao je premijer.

Ministrica Milićević istakla je značaj Svjetske banke, koja je u prethodnih trideset godina pozicionirana na prvom mjestu kao kreditor, a istovremeno i kao međunarodna finansijska institucija sa najviše pružene tehničke pomoći BiH.

"Ja bih uvijek preferirala tehničku pomoć, jer nas to na određeni način uči da se sa svojim kapacitetima educiramo, odnosno da primjenimo dobre prakse koje je vidjela ili je provela Svjetska banka negdje u svijetu", kazala je ministrica Milićević.

Osvrnula se i na započetu reformu zdravstvenog sektora donošenjem Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, te istakla neophodne predstojeće reforme koje na sveobuhvatan način trebaju osigurati građanima kvalitetniju i dostupniju zdravstvenu zaštitu.  

"Zdravstvo kod nas po glavi stanovnika troši mnogo novca. Istovremeno imamo neefikasne zdravstvene institucije i ustanove sa velikim dugovima, koje nisu u situaciji svakom stanovniku pružiti na vrijeme adekvatnu uslugu", kazala je ministrica Milićević.

Direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan ocijenila je da je za ovu finansijsku instituciju, kada je riječ o BiH, prošla godina bila izvrsna, te pohvalila zajedničke aktivnosti koje su rezultirale sa nekoliko važnih projekata.

"Što se tiče narednog perioda, radimo na nekoliko stvari, jedna od njih je i budžetska podrška za zdravstvo. Za nadati se da ćete time dobiti sredstva koja idu direktno u budžet, što će pomoći da se ostvari napredak u reformi zdravstva. Implementacija tako široke zdravstvene reforme neće biti jednostavna, ali mi smo s vama već godinama, i ostaće i dalje tako", poručila je direktorica Yu.

Dodala je da će se raditi i na projektu unapređenja zraka u Federaciji BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti