prevoznici

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Veliki udar na bh. poljoprivredu: Prevoznici odbijaju voziti za Rusiju iz bezbjednosnih razloga

Bosanskohercegovačkig prevoznici odbijaju voziti za Rusiju iz bezbjednosnih razloga. To u tešku situaciju stavlja voćare ali i poljoprivrednike koji izvoze upravo u ovu zemlju.

27.09.2022. 08:47 / Izvor: Akta.ba

Bosanskohercegovačkig prevoznici odbijaju voziti za Rusiju iz bezbjednosnih razloga. To u tešku situaciju stavlja voćare ali i poljoprivrednike koji izvoze upravo u ovu zemlju. Oni rijetki koji se usude, imaju dodatne probleme u zemljama koje moraju proći do Rusije jer zbog rata nekada svjesno zadržavaju kamione koji voze ka Rusiji, a autoprevoznici plaćaju kazne, izvještava O Kanal.

Amer Subašić godinama vozi u Rusiju. Kaže, nikada nije bilo teže. Vozači odbijaju voziti zbog bezbjednosti, a oni koji se usude imaju mnogo poteškoća.

"Prije je put do Moskve bio četiri pet dana. Sada kamioni putuju od sedam do dvadeset dana u zavisnosti koju robu vozite. Da li se isplati dobro je pitanje. Problem je i sa tajmingom povratnih tura jer sve ovo što vozite nije sigurno ni kada ćete doći ni koliko je sigurno, vanredna je situacija", rekao je Amer Subašić, autoprevoznik.

Ovo je sada svakodnevnica autopreveznika. Kada je u pitanju voće i poljoprivredni proizvodi roba je u hladnjačama i veoma često dok dođu do Rusije sva količina propadne.Za poljoprivrednike ovo je još jedan udarac. Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika apeluje da se prodaja koncentriše na tržište BiH.

"Treba aktivirati preradjivačke kapacitete, treba država da subvencionira proizvođače, da izadju s malo nižom cijenom da se aktivira prodaja na domaćem tržištu, što se ne proda da se preradi u džemove i sokove, to je lako prevazići ali je sve do države", izjavio je Bićo.

Iz Udruženja autoprevoznika RS tvrde da ne mogu da nađu vozače za Rusiju., a samim tim i roba koja je pripremljena za izvoz propada.

"Potrebne dozvole imamo sve je normalno, ali niko ne želi da ide ka Rusiji preko Ukrajine zbog bezbjednosne situacije jer prolazi se jednim dijelom kroz zaraćenu teritoriju. Poljoprivrednici će biti u velikim gubicima", kazao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Berba jabuka je već krenula u Bih, a ugovorene količine čekaju u hladnjačama. Proizvođači traže alternativno tržište, odgovora od države nema, a rat se ne smiruje

Prije agresije Rusije na Ukrajinu u Rusiju najviše je išlo voće i mliječni proizvodi.Ukoliko bi se država uključila i pomogla, situacija bi se mogla riješiti.

Prema ranijim podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, za osam mjeseci ove godine u Rusiju je iz naše zemlje izvezena roba vrijedna okvirno 34 miliona KM, od čega je vrijednost voća i orašastih proizvoda blizu šest miliona maraka.

 

 

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti