Na Svjetski dan turizma Vlada FBiH predstavila Strategiju razvoja turizma 2022. - 2027. (VIDEO)

27.09.2022. 13:53 / Izvor: Fena
TURIZAM

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas su na Svjetski dan turizma predstavili Strategiju razvoja turizma Federacije za period 2022. do 2027. godine.

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas su na Svjetski dan turizma predstavili Strategiju razvoja turizma Federacije za period 2022. do 2027. godine.

Definirana su četiri prioriteta: razvoj turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga, ljudskih resursa i unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma.

"Ovom prilikom čestitam svim akterima na vrijedno urađenom poslu – izradi strategije. Čestitam ekipi iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i svim partnerima na nivou Federacije i svih kantona te USAID-u, turističkim zajednicama, gradovima, općinama i svima koji su doprinijeli da ovaj projekat ugleda svjetlo dana. Ovo je strateška platforma za usmjeravanje naših bogatih turističkih potencijala i izuzetno je to važna karika u lancu uspostave što jačeg i funkcionalnijeg generatora razvoja turizma, a samim tim i privrede BiH", izjavio je premijer Novalić.

NOVALIC

Kaže da je Strategija razvoja turizma još jedan doprinos nastavku podrške turističkom poduzetništvu u Federaciji BiH.

"Strategijom smo za iduću godinu predvidjeli izdvajanje pet miliona KM, a u 2024. čak sedam miliona KM za jačanje turističkih potencijala i promociju naših destinacija i atrakcija", dodao je Novalić.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je da danas slavimo Svjetski dan turizma pod sloganom “Preispitivanje turizma” .

"Slogan odgovara situaciji u kojoj se nalazi turizam, koji je bio pogođen najviše u doba korone, ali hrabrim putevima Vlade Federacije BiH podržali smo turizam. Podržali smo ga da se obnovi i da krene naprijed u ovom periodu postkorone sa 30 miliona KM. Novo promišljanje o turizmu dobilo smo iz lekcija iz doba korone i počeli smo koristiti nove tehnologije i vidjeli smo prednosti korištenja tih novih tehnologija i komunikacija. Upravo je to jedna od stvari koju smo uključili u našu Strategiju razvoja turizma FBiH", navela je Đapo.

Kao prioritet u turizmu vidi razvoj turističkih proizvoda, zatim ljudskih resursa kao jedan od osnovnih prioriteta jer su najvažniji resursi u svakoj grani, a pogotovo u turizmu - ljudski resursi.

"Također, prioritet je klima za investiranje. Dakle, na današnji dan kada slavimo Svjetski dan turizma mi smo prezentirali Strategiju koju je prihvatila Vlada FBiH i ostalo je još da je usvoje oba doma Parlamenta Federacije BiH", poručila je Đapo.

Na prezentaciji Strategije prisustvovao je i predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH Senad Halilović, koji je naveo da očekuje da će u ovoj godini biti dostignuto od 1.800.000 do 2.000.000 noćenja.

"Sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, te turističkim zajednicama zalagat ćemo se da uvedemo što više praktičnog rada u srednje turističke škole i da se taj rad plati kroz stipendije putem turističkih zajednica i resornog ministarstva. Ukoliko budemo imali kvalitetnu radnu snagu spasit ćemo turizam, koji će donijeti mnogo benefita našoj državi", zaključio je Halilović.

Svake godine se 27. septembra pod okriljem Svjetske turističke organizacije UN-a širom svijeta obilježava Svjetski dan turizma. Ovaj dan obilježava se kako bi se jačala svijest o društveni, kulturnim, političkim i ekonomskim vrijednostima turizma, te dao doprinos ostvarenju održivih razvojnih ciljeva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti