Vlada USK počela isplatu dijela dugovanja budžetskim korisnicima po osnovu vansudskih nagodbi

28.09.2022. 16:01 / Izvor: Fena
Vlada USK

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na osnovu vansudskih nagodbi počela isplatu 2.251 naloga za izmirenje dugogodišnjih dugovanja budžetskim korisnicima po raznim osnovama.

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) danas je na osnovu vansudskih nagodbi počela isplatu 2.251 naloga za izmirenje dugogodišnjih dugovanja budžetskim korisnicima po raznim osnovama. Za ovu svrhu osigurano je 8.621.000 KM, što je 10 posto osnovice ukupnog duga prema kantonalnim budžetskim korisnicima.

"Na ovaj način smo počeli isplatu nagomilanih dugovanja, koju građani našeg kantona čekaju godinama i za što se niko do sada nije pobrinuo. Također, prvim krugom isplate dugovanja po osnovu vansudskih nagodbi, kanton je uštedio i više od 11 miliona maraka. Naravno, to govorim uzevši u obzir cijelu kamatu i deset posto glavnice", izjavio je ministar financija USK-a Vedran Prša.

Napomenuto je kako je ukupna visina osnovice duga iznosila oko 80 miliona KM, sa kamatom koja je dva i po puta veća od glavnice.

"Moram se zahvaliti svim ministrima i članovima tima kantonalne vlade, koji su doprinijeli tome da krenemo u rješavanje problema koji nas tereti već 16 godina. Sa zadovoljstvom ističem da su danas potpisani nalozi za isplatu dugovanja po osnovu vansudskih nagodbi već upućeni prema bankama na području USK. Moram vas obavijestiti i da je na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojen zaključak o pripremanju drugog kruga Javnog poziva za vansudske nagodbe i isplatu dugovanja", riječi su premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića.

Iz Vlade kantona potvrđeno je i kako će se do kraja godine isplatiti obavezujući iznos sredstava za dio redovnih potraživanja na osnovu sudskih rješenja, a taj iznos ne smije biti manji od 0,3 posto od ukupnih prihoda u budžetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti