Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Novi Grad Sarajevo podržala još 30 obrtnika kojima sufinansira troškove biznisa

30.09.2022. 08:40 / Izvor: Akta.ba
općina novi grad ugovor

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i finansije Emir Dedović potpisao je sa 30 samostalnih poduzetnika ugovore za sufinansiranje troškova početnika u biznisu,

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i finansije Emir Dedović potpisao je sa 30 samostalnih poduzetnika  ugovore za sufinansiranje troškova početnika u biznisu. Ovu podsticajnu mjeru Općina Novi Grad provodi kontinuirano od 2018. godine. Namijenjena je pružanju podrške novim obrtima, trgovinskim ili ugostiteljskim, odnosno svim djelatnostima koje se registruju na nivou općinskih službi u Kantonu Sarajevo u tekućoj godini, od strane osoba koje imaju prebivalište u općini Novi Grad Sarajevo.

Do sada je kroz ovu podsticajnu mjeru zaposleno više od 530 osoba. Na ovaj način Općina nastoji da pomogne stanovnicima koji žele da sami sebi osiguraju radno mjesto, registrovanjem obrtničke, ugostiteljske ili druge vrste djelatnosti, sufinasiranjem troškova u iznosu od 7.200 KM tokom dvije godine kontinuiranog poslovanja.

Gospodin Dedović je pozdravio prisutne u ime Općine Novi Grad i općinskog načelnika Semira Efendića, te kazao kako je ponosan na sve one koji su se odlučili za samostalni biznis.,"Drago nam je i ponosni smo što na određen način već nekoliko godina sa lokalnog nivoa dajemo podršku onima koji su se odlučili da otvore za sebe radno mjesto, i eventualo za još nekoga u svom biznisu u kojem rade. Mislim da smo napravili iskorak, da vrlo brzo dolazimo do dokumenata bez velike procedure i čekanja. Svjesni smo da je vrlo teško odlučiti se na ovaj korak na koji ste se vi odlučili i čestitam vam svima na tome. Praksa je pokazala do sada, da su prve dvije godine najteže, stoga je naša želja da vam na ovaj način pomognemo u tom periodu", kazao je Dedović.

Ajdin Džindo, 22 godišnji mladić svoju djelatnost otvorio je u svojstvu autoprevoznika. Kazao je da je zahvalan Općini što je prepoznala potrebu pomoći početnicima u biznisu. "Moj otac je imao obrtničku djelatnost proizvodnja pločastog namještaja, zatim je imao potrebu za prevozom zbog proširenja izvoza, tako da sam ja otvorio autoprevoz i vozio sam izvan BiH. U budućnosti imam želju da nabavim i šlepera, te da na taj način proširim svoj obrt", rekao je Džindo.

Edin Sofović, iz Australije se vratio u svoju domovinu i otvorio vlastiti restoran. Ovaj 25-godišnji mladić, sa roditeljima je živio u Sidneju, ali kaže da je u BiH ljepše živjeti i raditi, pa čak su i procedure jednostavnije nego u Australiji.

"Volim domovinu, volim grad u kojem sam se rodio, lijepo je i u Australiji, ali je ovdje ljepše. Otvorio sam restoran u Rajlovcu, posjećujem i Australiju, ali želim živjeti i raditi u rodnom gradu", istakao je Edin.

Iris Kirlić Verem, vlasnica je frizerskog salona ”Valentino Rosso”. Frizerka je postala sa svojih 18 godina i trenutno ima preko 20 godina radnog staža. "Radi se o porodičnom biznisu, u ovom trenutku odlučili smo da je ipak dobro da ja samostalno vodim salon. To je posao koji volim, koji radim sa ljubavlju. Ova pomoć nam je stvarno dobro došla i zahvalna sam na tome Općini",  ističe Iris.

Početnik u biznisu je i Goran Radošević, po zanimanju inžinjer informatike. Svoj obrt registrovao je nedavno i trenutno ima jednog zaposlenog. Cilj mu je da svoj biznis proširi i da stekne mogućnost da zaposli još mladih ljudi. "Odlučio sam se da osnujem svoj obrt nakon fakulteta. Prvobitno sam radio u različitim firmama, gdje sam stekao različita iskustva. Konačno sam se odlučio na korak samostalnog biznisa. Pomoć mi je jako značajna, finansijska, a prije svega i ova moralna podrška, jer se ne osjećam da sam sam u ovome. Često je bilo trenutaka kada sam se osjećao da sam sam, zbog komplikovanosti samog sistema. Trenutno radim sa stranim klijentom, podrška sam njegovoj web stranici", kazao je Radošević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti