Predstavnički dom "dužan" građanima set zakona koji trebaju da pomognu privredi (VIDEO)

05.10.2022. 13:56 / Izvor: Fena
privreda

Povriječima Zaimovića Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH ostao je "dužan" građanima set zakona koji trebaju da pomognu privredi.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović izjavio je danas da je veoma zadovoljan šta je ovaj dom uradio u protekle četiri godine s obzirom na to da je sve vrijeme imao nedefinisanu parlamentarnu većinu i da se dvije godine radilo u uslovima pandemije.

"Uprkos tome, držali smo redovne sjednice i održali smo više sjednice nego neki prethodni mandati. U takvim uslovima smo usvojili skoro 200 zakona što u nacrtu što u prijedlogu, dok je više od 100 zakonskih rješenja stupilo na snagu", rekao je Zaimović.

Po njegovim riječima, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH ostao je "dužan" građanima set zakona koji trebaju da pomognu privredi.

"Ti zakoni su bili dva puta u parlamentarnoj proceduri i u konačnici su se svi klubovi jednoglasno složili da zakoni o izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak, koji će olakšati privredu i smanjiti opterećenje na plate, idu paralelno sa ovim zakonom o minimalnoj plati, koji smo danas na vanrednoj sjednici usvojili u vidu nacrta. Danas smo napravili preduslove da taj paket zakona tretiramo u budućnosti", istakao je Zaimović.

Podvukao je da se veoma često raspravlja da li su opravdane plate poslanika u odnosu koliko se često održavaju sjednice doma.

"Mi smo održavali kontinuitet održavanja jedne redovne sjednice u mjesecu. Nije bilo mjeseca u kojem to nismo ispoštovali bez obzira na okolnosti u kojima smo radili. Nije bilo potrebe za održavanjem više sjednica, osim što je bilo zahtjeva za održavanje tematskih sjednica. Mislim da je plata zastupnika u Federalnom parlamentu u prosjeku oko 2.800 KM", kazao je Zaimović.

Naglasio je da se rad parlamentarca ne svodi samo na sjednice.

"Imamo pored zasjedanja formalne pripreme za sjednicu i zasjedanja radnih tijela, ali suština i najviše posla zastupnici bi trebali trošiti na analizu materijala i konsultacije sa interesnim grupacijama koje tretiraju pojedine zakone, koje ovdje usvajamo. Dakle, ima osoba za koje garantujem da su radili više nego što je prosječan dan, a ima i onih koji nisu pokazali baš neko zalaganje", poručio je Zaimović novinarima nakon održavanja današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sjednici je bez rasprave usvojen Nacrt zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH i upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti