UPFBiH traži odluku Vlade da cijena struje za privredna društva neće rasti više od 20 posto

08.10.2022. 08:07 / Izvor: Akta.ba
struja

UPFBiH poziva Vladu FBiH: Donesite odluku kojom cijena električne energije za privredna društva u FBiH u 2023. godini neće rasti više od 20 posto.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine podsjeća da su zahvaljujući naporima Udruženja, uz saradnju i razumijevanje odgovornih u Vladi i Parlamentu BiH krajem prošle godine, donesene izmjene i dopune Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH i odgovarajuća odluka Vlade FBiH kojom je rast cijene električne energije ograničen na 20 posto na godišnjem nivou. Zahvaljujući toj odluci i ograničenju rasta cijene električne energije na 20 posto za 2022. godinu, bh. kompanije su uspjele sačuvati radna mjesta, nivo proizvodnje i konkurentnost  privrede Bosne i Hercegovine na inozemnim tržištima. Sve to je rezultiralo rekordnim rastom priliva sredstava u budžetske i vanbudžetske fondove. 

Također, pokazalo se da je povećanjem cijena električne energije za bh. privredna društva za 20 posto, sačuvana stabilnost elektroenergetskog sektora u FBiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, koja uz uredno snabdijevanje domaćih kompanija i dalje izvozi značajne količine električne energije na inozemna tržišta. 

Predviđanja UPFBiH da će sa ograničenjem rasta cijena električne energije za privredna društva na 20 posto na godišnjem nivou, bh. privreda uspjeti sačuvati radna mjesta, pogone, ispuniti postojeće i potpisati nove ugovore sa klijentima na inozemnim tržištima.

"Smatramo da povoljna cijena električne energije, kao jedne od najvažnijih sirovina u realnom sektoru, i dalje treba biti jedna od konkurentskih prednosti bosanskohercegovačke privrede i snažan pokretač razvoja i napretka", navode iz Udruženja poslodavaca FBiH. 

Zbog svega navedenog, UPFBiH poziva Vladu Federacije BiH da u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH,  što prije donese odgovarajuću odluku kojom cijena električne energije za privredna društva u 2023. godini neće biti povećana za više od 20 posto. Vlada FBiH svojom odlukom će odrediti u kojem će procentu (do 20 posto) povećati cijenu električne energije za privredna društva u FBiH.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti