Novi saziv, novi troškovi: Predsjedništvo BiH objavilo tendere vrijedne preko 450.000 KM

14.11.2022. 10:36 / Izvor: Akta.ba
predsjedništvo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine objavilo je osam tendera čija je ukupna vrijednost oko 450.000 KM, saznaje Akta.ba.

U vremenu i situaciji kada država i njeni građani jedva sastavljaju kraj s krajem, bore se s poskupljenjima i dok je inflacija u BiH najviša u regionu, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nabavlja nove automobile i stilski namještaj.

Naime, posljednjh dana objavljeno je ukupno osam tendera čija ukupna vrijednost prelazi cifru od 450.000 KM, saznaje Akta.ba.

Novi saziv Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirević i Željko Komišić u novom mandatu koristit će nove limuzine, a za te potrebe objavljene su tri odvojene javne nabavke za nabavku "putničkog motornog vozila kategorije M1".

Vrijednost jednog vozila procijenjena je na 128.500 KM, a drugi bi trebao koštati 60.000 KM, dok je treći nešto jeftiniji 56.000 KM. Cijene su izražene bez PDV-a, a marke limuzina nisu navedene. 

Koji će od tri člana Predsjedništva BiH koristiti najskuplju novu limuzinu i za čije potrebe se nabavlja, također za sada nije poznato.

Pored obnove voznog parka, članovi Predsjedništva BiH koristit će i novi namještaj, pa je u tu svrhu raspisana nabavka i montaža stilskih stolica u vrijednosti 58.034 bez PDV-a, te kancelarijskog namještaja vrijednost 58.119 KM.

"Stolica je izrađena od visoko kvalitetnog hrastovog drveta, završnu obradu drveta čine četiri nanosa poliuretanskog laka sa efektom visokog sjaja. Naslon stolice je bogato, stilski ukrašen i izrezbaren, centralni dio naslona čini drveni dijelovi koji su ispreplatani i po površini izrezbareni, vrh centralnog dijela naslona je urađen u vidu polukruga izrazbernog ravnim linijama u jednakim razmacima. Takođe, prednje noge su stilske, blago izvijene prema naprijed sa rezbarenim ukasima na samom vrhu i pri djelu gdje se spajaju sa sjedalnim dijelom", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Nešto manje novca 21.367,52 KM, planirano je za audio vizuelnu opremu, dok je najmanje novca planiralo za nabavku “zamjenske baterije za Storage” koja košta 1.880 KM.

Pored baterija, Predsjedništvo BiH nabavlja i FortiToken Mobile u vrijednosti 1.709 KM.

Prema raspisanim tenderima i planiranim troškovima, ulazak u zgradu novim članovima Predsjedništva BiH se priprema na "velika vrata".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti