64.534.646,00 KM

Počinje realizacija programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH

25.05.2023. 08:35 / Izvor: Akta.ba
adnan delic

Transfer za podršku u oblasti socijalne politike vrijedan je kupno 64.534.646,00 KM, a bit će raspoređen shodno Programu utroška sredstava najugroženijim domaćinstvima na području Federacije.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima EU delegacije kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije Programa podrške energetski siromašnim domaćinstvima, programa podrške Europske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize koji se, kroz tekući transfer, doznačava drugim nivoima vlasti i fondovima.

Transfer za podršku u oblasti socijalne politike vrijedan je kupno 64.534.646,00 KM, a bit će raspoređen shodno Programu utroška sredstava najugroženijim domaćinstvima na području Federacije, navedeno je iz ovog ministarstva.

Kako je ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić istakao tokom sastanka, sredstva su doznačena Ministarstvu finansija Federacije BiH, a Ministarstvo za rad i socijalnu politiku pripremilo je Program utroška sredstava koji će biti razmatran na jednoj od narednih sjednica Vlade Federacije.

"Kako bi provelo realizaciju ovog programa, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, spremilo je Program utroška sredstava koji Vlada Federacije BiH treba usvojiti na nekoj od narednih sjednica, a nakon čega će Ministarstvo moći potpisati sporazume sa lokalnim samoupravama i na koncu raspisati Javni poziv. Važno je naglasiti da je potpisivanje sporazuma o saradnji na realiziranju mjera podrške između jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) i Federalnog ministarstva osnovni preduslov za raspodjelu sredstva s pozicije ovog tekućeg transfera, kao i za provedbu svih drugih neophodnih aktivnosti vezanih za provedbu navedenih mjera podrške siromašnim domaćinstvima", pojasnio je on procedure koje predstoje realizaciji podrške po ovom Programu.

Gianluca Vannini, šef odjela društvenog razvoja i civilnog društva Delegacije EU u BiH, istakao je opredjeljenje EU da doprinese realizaciji ovog Programa podrške.

"Naš cilj je da se ovaj Program realizuje najefikasnije moguće i da pomoć stigne doista do onih najugroženijih, onih koji, kako se to kaže, spajaju kraj s krajem", kazao je Gianluca Vaninni.

Osim o realizaciji ovog Programa podrške, ministar Delić i predstavnici EU delegacije razgovarali su i o prioritetnim projektima i aktivnostima Ministarstva za rad i socijalnu politiku u tekućem mandatu, a kao fokus za taj period ministar je istakao izradu socijalnih karata i daljnju digitalizaciju baze korisnika socijalnih usluga Ministarstva, što su predstavnici delegacije pozdravili kao korake koji će znatno unaprijediti oblast socijalne politike, programskih politika u segmentu socijalne zaštite, kao i njihovog usmjerevanja do onih kojima je socijalna podrška najpotrebnija, a koje sistem socijalne zaštite zbog nedovoljno razvijenih baza podataka trenutno ne prepoznaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti