Predstavljaju opasnost

Sa tržišta u BiH povučeni iz prodaje bicikl za djecu, električni rešo i svjetlosni lanac

04.01.2024. 11:23 / Izvor: Akta.ba
opasnost

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ove proizvode da ih odmah prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih nabavili.

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine povukla je iz prodaje svjetlosni lanac "Multi function" porijeklom iz Kine koji predstavlja opasnost od strujnog udara i požara jer: dužina kabla između utikača i prve svjetiljke je manja od propisane, proizvod ne sadrži neophodna upozorenja i nije propisno označen.

Proizvod nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i standardom BAS EN 60598-2-20.

UDAR

Također, iz prodaje povučen je bicikl za djecu "14' AOMMAT" zbog rizika od povrede.

Zemlja porijekla je Kina, a bicikl predstavlja rizik od povrede jer: držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, zaštita za lanac nije u skladu sa propisanim zahtjevima, uputstva za upotrebu nisu u skladu sa propisanim zahtjevima, označavanje bicikla nije u skladu sa propisanim zahtjevima.

Bicikl, kako su naveli iz Agencije, ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN ISO 8098:2015.

RESO

Iz trgovina je povučen i električni rešo JX-2020A iz Kine, jer predstavlјa opasnost od požara i strujnog udara jer: nema funkcionalno zaštitno uzemljenje, nema adekvatnu konstrukciju, nije propisno označen, uputstvo za upotrebu nije napisano na jednom od službenih jezika koji se koriste u Bosni i Hercegovini.

RESO

Rešo nije usklađen sa Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica i sa standardom BAS EN 60335-2-9.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ove proizvode da ih odmah prestanu koristiti i da ih vrate u trgovinu gdje su ih nabavili.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti