Značajne aktivnosti

Centar za socijalni rad BPK Goražde radi na poboljšanju uslova za korisnike i uposlenike

13.06.2024. 08:53 / Izvor: Fena
Goražde

Centar za socijalni rad Bosanskopodrinjskog kantona Goražde u proteklih nekoliko mjeseci realizovao je značajne aktivnosti.

Centar za socijalni rad Bosanskopodrinjskog kantona Goražde u proteklih nekoliko mjeseci realizovao je značajne aktivnosti s ciljem unapređenja pružanja usluga korisnicima ali i poboljšanju uslova rada uposlenih u toj ustanovi - naglasila je na današnjem sastanku u kabinetu premijera BPK direktorica Edisa Ahmetspahić-Hendo.

Tokom susreta sa premijerom Edinom Ćulovom i ministrom za socijalnu politiku, zdravstvo, izbjegla i raseljena lice Senadm Čeljom, ona je između ostalog istakla da su pokrenute aktivnosti na obezbjeđenju interventnog smještaja osoba pod rizikom.

"Za sada je u potpunosti renovirana jedna stambena jedinica za te potrebe te urađen sistem pripravnosti radnika koji su dostupni 24 sata za bilo koju pojavu, kao i u slučaju prevencije nasilja i postupanja po određenim zakonima. Riješen je i dugogodišnji problem arhive ove ustanove, a uz pomoć Vlade BPK i resornog ministarstva uspjeli smo da obezbijedimo informatičku opremu i dodatne prostorije za naše potrebe. Zakupom novih prostorija proširili smo kapacitete tako da recimo Porodično savjetovalište ima adekvatan prostor za pružanje savjetodavno-terapeutskog rada za postupak posredovanja i druge oblike psihološke podrške i pomoći", pojasnila je Ahmetspahić-Hendo.

Podsjetila je da je u aprilu kantonalna skupština usvojila izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, čija primjena je već počela.

"Time su prvi put povećani određeni iznosi osobama koje ostvaruju određeno pravo kao što je stalna novčana pomoć i mnoga druga davanja, dok su neki, koji to nisu ostvarili po federalnom zakonu, uvedeni u pravo", istakla je ona.

Najavila je da će se s ciljem unapređenja socijalne zaštite, u narednom periodu realizovati i drugi projekti.

"Uradili smo pet ključnih projekata čija je vrijednost veća od 100.000 KM i na današnjem sastanku dogovarali smo proces digitalizacije usluga određenih prava. Već smo uz podršku OSCE-a i federalnog ministarstva za socijalnu politiku ušli u projekat digitalizacije. U narednom periodu ćemo imati izrađenu našu web stranicu koja će biti uslov za sve ostalo, a radimo i na nabavci savremene opreme koja će zadovoljiti uslove rada naših mobilnih timova na terenu kroz direktno pružanje usluga korisnicima", kazala je direktorica Centra za socijalni rad BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti