Izvještaj OSCE-a

Pravosuđe nespremno da efikasno procesuira predmete organizovanog kriminala i korupcije

24.06.2024. 16:32 / Izvor: Akta.ba
OSCE

Izvještaj OSCE-a o praćenju suđenja jedna je od brojnih inicijativa koje EU podržava u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je objavila Izvještaj o praćenju sudskih postupaka na zapadnom Balkanu koji je pokazao da bh. pravosudni sistem još uvijek nije pokazao da je spreman efikasno procesuirati predmete organizovanog kriminala i korupcije.

U Bosni i Hercegovini, na osnovu praćenja 55 predmeta organizovanog kriminala i korupcije koji uključuju više od 900 ročišta praćenih u periodu od jula 2021. do marta 2024. Izvještaj je razvio preporuke zasnovane na dokazima koje se odnose na poboljšanje transparentnosti, efikasnosti i korištenja mehanizama za oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi.

Sveobuhvatni cilj projekta je podrška pravosuđu BiH u rješavanju identifikovanih izazova i poboljšanju procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Izvještaj navodi neke pozitivne pomake, kao što je sve veći porast potvrđenih optužnica u predmetima organizovanog kriminala i korupcije visokog nivoa, angažovanje ekonomskih stručnjaka u tužilaštvima i povećano korištenje finansijskih istraga za identifikaciju nezakonito stečene imovinske koristi optuženih.

Izvještaj također identifikuje ključne probleme, uključujući neefikasne prakse upravljanja postupcima, nedovoljnu transparentnost o konačnim ishodima u ovim predmetima, nedostatak individualizovanih i srazmjernih kazni, i neznatan broj pravosnažnih presuda u predmetima visokog nivoa.

Ograničenja u ljudskim resursima su i dalje akutna, sa upražnjenim pozicijama u pravosuđu na duži vremenski period, što narušava efikasnost.

U svjetlu uočenih nedostataka, Izvještaj iznosi 10 preporuka koje se odnose na oblasti kao što su transparentnost, upravljanje sudskim postupcima i odgovornost za kašnjenja, nedostatak osoblja i stručnosti za procesuiranje ovih predmeta, individualizovano i srazmjerno izricanje kazni, kao i identifikacija i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler izjavio je da bh. pravosudni sistem još uvijek nije pokazao da je spreman efikasno procesuirati predmete organizovanog kriminala i korupcije u mjeri u kojoj je to potrebno.

"Bolje postupanje u ovakvim predmetima ključno je za jačanje vladavine prava. Ove preporuke predstavljaju ključne korake u borbi protiv nekažnjavanja za ova krivična djela", rekao je Aggeler.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler rekao je da građani širom Bosne i Hercegovine očekuju od vlasti više rezultata u rješavanju problema organizovanog kriminala i korupcije, što je ujedno i jedan od najvažnijih prioriteta za zemlju, ali i za napredak na evropskom putu.

"Izvještaj OSCE-a o praćenju suđenja jedna je od brojnih inicijativa koje EU podržava u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Izvještaj sadrži niz važnih preporuka. Pozivam sve aktere u sektoru pravde da rade na njihovoj implementaciji i preuzmu vlasništvo nad ovim važnim reformskim procesima", naveo je Sattler, saopćeno je iz OSCE-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti