Tri važna zakona

U razmatranju zakonska rješenja za unaprjeđenje socijalne zaštite i tržišta rada u FBiH

26.06.2024. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Delić

Definiraju se prava i obaveze kako korisnika tako i pružatelja usluga, čime se unaprjeđuje sistem socijalne zaštite.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je da će na današnjoj redovnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, biti razmatrana tri važna zakona iz resora rada i socijalne politike i to Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, Zakon o socijalnim uslugama i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih.

"Ti zakoni predstavljaju značajan reformski korak i imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života građana, naročito onih u potrebi", saopćeno je iz Kabineta ministra rada i socijalne politike Delića.

Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom donosi olakšanja korisnicima dječijeg dodatka, ukidanjem obavezne godišnje revizije rješenja za federalni dječiji dodatak.

Također, bez cenzusa se u pravo uvode djeca s malignim oboljenjima, a primanja po osnovu ličnih invalidnina se izuzimaju iz porodičnog cenzusa.

Zakon o socijalnim uslugama, prvi put u Federaciji Bosne i Hercegovine, uređuje oblast pružatelja socijalnih usluga. Tim zakonom se osigurava jednostavan, transparentan i pristupačan pristup socijalnim uslugama za sve građane, posebno za djecu i odrasle u stanju potrebe.

Definiraju se prava i obaveze kako korisnika tako i pružatelja usluga, čime se unaprjeđuje sistem socijalne zaštite.

Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih donosi reformu tržišta rada. Ključne promjene uključuju odvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla i vraćanje uloge posrednika službama za zapošljavanje.

Administriranje zdravstvenog osiguranja se izmješta iz službi za zapošljavanje, što će omogućiti efikasnije posredovanje u zapošljavanju.

"Ta zakonska rješenja usmjerena su na poboljšanje kvaliteta života građana Federacije Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na socijalnu zaštitu i zapošljavanje", saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti