Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti MSP

25.08.2015. 15:24 / Izvor: Akta.ba
Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti MSP

LIR Evolucija, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija, provodi projekat "Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća" na području Krajine.

LIR Evolucija, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija, provodi projekat "Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća" na području Krajine. Za realizaciju projekta su dobijena sredstva od Razvojne agencija Eda putem fonda CREDO Krajina koji finansira Kraljevina Švedska.

Projekat je takođe sufinansiran kroz IPA Jadranski projekat SMART INNO- Poslovna Mreža i Održivi Inovativni Klaster za povećanje Istraživačke, Razvojne i Inovacione konkurentnosti MSP-a u Jadranskoj regiji.

Opšti cilj projekta „Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“  je da podrži stvaranje uslova za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP-a) u sektorima metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije na području Krajine kroz obuke i dokvalifikacije zaposlenih u MSP-a na teme unapređenja energetske efikasnosti (EE) i prednosti upotrebe obnovljivih izvora energije (OIE), te energetske preglede MSP-a.

U okviru projekta će se realizovati dokvalifikacija zaposlenih u MSP-a kroz organizovane obuke tehničkih direktora, tehničkih lica, inžinjera i radnika na teme primjene OIE, racionalnog korištenja energije i mogućnosti povećanja energetske efikasnosti  kao jednog od izvora porasta konkurentnosti preduzeća, te provesti energetski pregledi zgrada, mašina i procesa proizvodnje u odabranim MSP metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije čime će se analizirati stanje potrošnje energije u procesu proizvodnje i pružiti preporuke za unapređenje energetske efikasnosti.

Iz LIR-a pozivaju mala i srednja preduzeća metaloprerađivičkog i drvoprerađivačkog sektora na području Krajine zainteresovana za učešće u projektu da se jave na e-mail office@lir.ba ili telefone 051 303-227,  051 329- 750.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti