Kompanija Atlas Copco ponovo uvrštena u indeks Dow Jones Sustainability

23.09.2015. 09:46 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Atlas Copco ponovo uvrštena u indeks Dow Jones Sustainability

Atlas Copco, vodeća svjetska kompanija za pružanje održivih rješenja za povećanje produktivnosti, uvrštena je u indeks Dow Jones Sustainability Europe za 2015/2016.

Atlas Copco, vodeća svjetska kompanija za pružanje održivih rješenja za povećanje produktivnosti, uvrštena je u indeks Dow Jones Sustainability Europe za 2015/2016. Tim prestižnim indeksom se u prvi plan stavljaju kompanije koje se u radu primarno rukovode održivošću i koje su privlačne za investitore.

"Zauzimanje liderskog položaja u oblasti održivosti kroz naše energetski efikasne proizvode i prepoznatljiv kodeks ponašanja donose našoj kompaniji konkurentsku prednost", rekla je Mala Chakraborti, potpredsjednica sektora kompanije Atlas Copco za poslovnu odgovornost. "Veoma smo ponosni što je kreiranje te vrijednosti potvrđeno našim uvrštavanjem u indeks".

Ovo je već peta godina zaredom da se kompanija Atlas Copco uvrštava u indeks Dow Jones Sustainability.

Indeks DJSI Europe obuhvata svega 20% najboljih među stotinama ocijenjenih kompanija čije su dionice na berzi i imaju sjedište u datom regionu. Indeksom se identificiraju i označavaju kompanije koje predstavljaju privlačnu priliku za ulaganje zahvaljujući pokazivanju sposobnosti da upravljaju pitanjima održivosti. Provedena je i analiza kompanija na osnovu faktora kao što su klimatska strategija, prakse u oblasti rada, zdravlje i sigurnost na poslu i strategija za tržišta u nastanku.

Izlistavanje na indeksu DJSI zasnovano je na istraživanju koje vrši RobecoSAM, specijalizirana i ugledna investicijska grupa. Pokazalo se da lideri u oblasti održivosti na duže staze ostvaruju bolje finansijske rezultate u odnosu na konkurente.

Ranije ove godine, kompanija Atlas Copco je zauzela 11. mjesto na globalnom nivou na listi najboljih ekoloških kompanija magazina Newsweek, koja u oblasti korporativne odgovornosti predstavlja jedno od najvažnijih rangiranja u svetu. Kompanija je dobila priznanje uvrštavanjem na listu Global 100, koja se predstavlja svake godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj, kao jedna od najodrživijih kompanija na svijetu.

Atlas Copco je vodeća svjetska kompanija za pružanje održivih rješenja za povećanje produktivnosti. Grupa pruža usluge klijentima ponudom inovativnih kompresora, vakuumskih rješenja i sistema za tretiranje zraka, građevinske i rudarske opreme, električnih alata i sistema za sklapanje. Atlas Copco razvija proizvode i usluge okrenute produktivnosti, energetskoj efikasnosti, sigurnosti i ergonomiji. Kompanija je osnovana 1873. godine i ima sjedište u Štokholmu, s globalnim prisustvom u više od 180 zemalja. U 2014. godini, kompanija Atlas Copco je imala prihod od 94 milijarde SEK (10,3 milijardi EUR) i više od 44.000 zaposlenih.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti