Partnerovi klijenti postaju uspješni malinari

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Partnerovi klijenti postaju uspješni malinari

Do kraja febrara 2016. godine, Partner je plasirao ukupno 664 kredita, za podizanje dugogodišnjih voćnih zasada

06.06.2016. 09:18 / Izvor: Akta.ba

Proizvodnja jagodičastog voća u BiH proteklih godina je postala vrlo profitabilna. Dokaz za to su klijenti Partner mikrokreditne fondacije, koji zahvaljujući uzgoju jagodičastog voća postižu zapažene rezultate u ovoj proizvodnji. Jedan od njih je i Ćetojević Miloš, koji sa tročlanom porodicom živi isključivo od poljoprivrede.

Ova vrijedna porodica živi u malom selu Papažani, udaljenom oko 15 kilometara od Laktaša. Bave se uglavnom stočarstvom i posjeduju stočni fond od ukupno tri grla krupne stoke. S obzirom na pogodnosti Agro kredita Partner MKF, odlučili su da se bave i voćarstvom. Agro kredit je namijenjen za finansiranje sljedećeg: podizanje dugogodišnjih nasada voćnjaka, vinograda, nabavku sistema za navodnjavanje, kao i nabavku plastenika i plasteničke opreme. Porodica Ćetojević je krajem oktobra 2014. godine, podigla „Partnerov“ kredit, od koga su na zemljištu površine 1,6 dunuma podigli malinjak jednogodišnje sorte „Polka“. Osim sadnica i drugog materijala nabavili su i sistem za navodnjavanje “kap po kap“.

S obzirom da je tržišna cijena jednog kilograma malina dostizala i pet KM, uzeta sredstva od Partner MKF su se isplatila već u 2015. godini. Na površini od 1,6 dunuma, od avgusta do kraja septembra, ostvarili su prinos od 1.000 kg svježe maline. Pola roda od 500 kg, Miloš je prodao lokalnom otkupljivaču po nešto nižoj cijeni, dok je 500 kg prodao po cijeni od 5 KM za jedan kilogram. „Za kompletan rod od 1.000 kg, ostvario sam prihod od 4.000 KM, od čega sam bez problema mogao da otplatim kredit“, ističe zadovoljno Ćetojević. „Dobijena sredstva ću da uložim u protivgradnu zaštitu koja će mi se brzo otplatiti“, nastavlja svoju priču ovaj vrijedni malinar. Krajem ove godine očekuje puni rod i prinos od najmanje 2.500 kg maline. Na ovu proizvodnju odlučio se nakon jedne prezentacije o prednostima uzgoja jagodičastog voća koju su u njegovom mjestu održali agronomi iz Partnera. „Nema problema oko plasmana maline na tržištu“, ističe novopečeni malinar, koji nije imao gotovo nikakvog iskustva u ovoj proizvodnji. Važno za ovu proizvodnju je kvalitet sadnog materijala maline, koji je sastavni dio Partnerovog robnog kredita, kao i posjedovanje izvora za navodnjavanje u blizini parcele.

Osim finansijske podrške posebno ističe stručnu pomoć agronoma „Partnera“, koji mu je na usluzi u svim fazama proizvodnje, dajući korisne savjete o primjeni agrotehničkih mjera u zasadu. On razmišlja da proširi postojeći zasad, na osnovu pozitivnog iskustva, te će sigurno sve aktivnosti oko proširenja proizvodnje koordinirati sa Partner MKF. U njegovoj bližoj okolini, zahvaljujući Partnerovim kreditima, podignuto je desetak zasada maline, dok zainteresovanost za ovu proizvodnju na tom području stalno raste. 
Do kraja febrara 2016. godine, Partner je plasirao ukupno 664 kredita (1.847.166 KM), za podizanje dugogodišnjih voćnih zasada na površini oko 1.505,6 dunuma (150.056 ha), raznih voćnih zasada. Partnerovi klijenti od zasada u rodu ostvarili su ukupno 3.011,2 tona prinosa raznog voća. Upoređujući ovaj prinos sa prinosom iz 2014. godine, koji je iznosio 32.305 tona jagodičastog i koštičavog voća, proizvodnja voća u BiH, povećana je za 9,3 %. Partner je plasmanom 664 kredita stvorio najmanje 664 nova radna mjesta i indirektno zaposlio 2.656 radnika u poljoprivredi

PODIJELI:

TAGOVI:

#maline

#Partner

#kredit

#mikrokredit

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti