Kompanija Atlas Copco plasira raznolike PAS pumpe visoke učinkovitosti

09.09.2016. 14:32 / Izvor: Akta.ba
Kompanija Atlas Copco plasira raznolike PAS pumpe visoke učinkovitosti

Kompanija Atlas Copco plasirala je 18 novih dodataka svom asortimanu centrifugalnih pumpi za ispumpavanje vode sa otvorenim okvirom koje pokreće dizel motor.

Kompanija Atlas Copco plasirala je 18 novih dodataka svom asortimanu centrifugalnih pumpi za ispumpavanje vode sa otvorenim okvirom koje pokreće dizel motor. Pumpe se fokusiraju na visoku iskoristivost goriva i pokrivaju širok spektar veličina. Prošireni asortiman PAS dizajniran je za višestruke primjene, od ispumpavanja na gradilištima i rudnicima do uklanjanja čvrstih materijala, isušivanja te čak hitnih slučajeva koji uključuju poplave i transport. Sistem otvorenog okvira PAS obuhvata opcije za usisavanje suhog i mokrog sadržaja, a modularni dizajn omogućava mnogo različitih konfiguracija.

Nove pumpe pružaju širok asortiman veličina, sa performansnim nivoima od 105 m3/h do 630 m3/h te opsega pražnjenja od 3 ins do 8 ins. Sistem otvorenog okvira PAS obuhvata centrifugalnu pumpu, poluotvoreni rotor pumpe te veliki razdvajač. To omogućava da se zrak odvaja od tečnosti te da se usisa vakuumskom pumpom, što čini automatsko pumpanje mogućim. Čak i sa visinama usisavanja od nekoliko metara, brzo uklanjanje zraka iz usisne cijevi omogućava brzu aktivaciju pumpanja.

Varijante za usisavanje suhog sadržaja nude brzo vrijeme ispumpavanja te veće kapacitete što ih čini prikladnim za korištenje na dugim vremenskim periodima kada postoji opasnost od presušivanja ili pri isprekidanom toku. Pumpe za usisavanje mokrog sadržaja predstavljaju prenosivo, jeftino rješenje, a najbolje odgovaraju primjeni sa konstantnim protokom.

Asortiman PAS koristi prednosti mehaničkih zaptivača osovine koji su postavljeni u ulju što omogućava prolazak čvrstih tvari bez oštećenja. Hidraulični ventil visoke efikasnosti smanjuje potrošnju goriva, dok dijafragmalna pumpa velikog kapaciteta podržava automatsko ispumpavanje. Poluotvoreni rotor pumpe omogućava pumpama usisavanje čvrstih tvari raznih veličina, bez rizika od začepljenja. Pored toga, sve komponente imaju lak pristup, što omogućava lak servis i održavanje.

„Nove PAS pumpe za ispumpavanje vode ispunjavaju pet ključnih kriterija koje kompanija Atlas Copco postavlja za razvijanje novih mašina: kompaktnost, svestranost, izdržljivost, efikasnost i jednostavan servis,” komentirao je Wim Moors, potpredsjednik odjela za pumpe u sektoru Mobilne energije kompanije Atlas Copco. „Lako ih je transportovati na svako mjesto gdje su potrebne, testirane su u najtežim uslovima, efikasne u potrošnji goriva te su u mogućnosti pokriti više primjena sa fokusom na modularni dizajn.”

Širok asortiman veličina u novoj PAS paleti počinje sa modelom PAS3 od 6,4 kW, a to je pumpa za ispumpavanje mokrog sadržaja koja nudi maksimalan kapacitet protoka od 120 m3/h, opseg pražnjenja od 3 ins te maksimalnu visinu ispumpavanja od 24, 5 m. U mogućnosti je ispumpavati čvrste predmete od 40 mm i koristi sistem zračnog hlađenja te 4,5 sati autonomije potrošnje goriva. Sa druge strane spektra, pumpa za ispumpavanje čvrstih tvari PAS8 ima visinu ispumpavanja do 30 m, nudi opseg pražnjenja od 8 ins i ispumpava čvrste predmete do 76 mm sa maksimalnim protokom od 630 m3/h. Sa kombinacijom trenutro dustupnih modela, asortiman nudi efikasno rješenje za bilo koju primjenu za nivo protoka između ove dvije tačke.

PAS jedinice sa otvorenim okvirom su najnoviji dodaci paleti pumpi kompanije. PAS je već nekoliko godina bio dostupan u izvedbama za ispumpavanje suhog sadržaja, verzije sa pokrovom sa varijacijama od 4 ins, 6 ins i 8 ins, sa protocima od 590 m3/h. Kompanija Atlas Copco također nudi i asortiman prenosivih, snažnih i efikasnih električnih potopnih pumpi. WEDA asortiman može podnijeti protoke od 225 do 16,500 litara po minuti sa maksimalnom visinom ispumpavanja od 85 m.

Atlas Copco je vodeća svjetska kompanija za pružanje održivih rješenja za povećanje produktivnosti. Grupa pruža usluge klijentima ponudom inovativnih kompresora, vakuumskih rješenja i sistema za pročišćavanje zraka, građevinske i rudarske opreme, električnih alata i sistema za sklapanje. Atlas Copco razvija proizvode i usluge fokusirane prema produktivnosti, energetskoj efikasnosti, bezbjednosti i ergonomiji. Kompanija je osnovana 1873. godine i ima sjedište u Štokholmu, s globalnim prisustvom u više od 180 zemalja. U 2015. godini, kompanija Atlas Copco je imala prihod od 102 milijarde SEK (11 milijardi EUR) i više od 43.000 zaposlenih. Saznajte više na www.atlascopcogroup.com
Mobilna energija je odjel unutar poslovnog područja kompresorske tehnike kompanije Atlas Copco. On razvija, proizvodi i prodaje prenosne kompresore, pojačivače pod visokim pritiskom i generatore za mobilno napajanje širom svijeta. Proizvodi se nude u okviru nekoliko brendova za raznovrsne industrijske oblasti, uključujući građevinarstvo, rudarstvo, eksploataciju nafte i plina te za iznajmljivanje. Sjedište odjela i glavni razvojni centra su u Antwerpu u Belgiji. Proizvodni pogoni se nalaze širom svijeta, mahom u Belgiji, Španiji, SAD-u, Indiji, Brazilu i Kini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti