Gradsko grijanje ili grijanje na konvektore?

07.10.2016. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Gradsko grijanje ili grijanje na konvektore?

Gradsko grijanje ili grijanje na konvektore? Da li su konvektori ekonomičnije rješenje za narednu sezonu grijanja?

Ukoliko useljavate u novi dom i imate priliku odabrati koju vrstu grijanja ćete koristiti, potrebno je da dobro razmislite, jer će vam to biti jedna od najvećih stavki u kućnom budžetu u zimskim mjesecima.

Sve veći broj korisnika gradskog grijanja se odjavljuje sa toplovodne mreže nezadovoljni kvalitetom grijanja, a i cijenom koja za stambene potrošače u Banjaluci iznosi 1,65 KM po kvadratnom metru, što bi za stan od 50 m2 iznosilo 990 KM na godišnjem nivou.

  Za korisnike koji ne provode čitav dan u kući, nemaju namjeru konstantno zagrijavati sve prostorije i plaćati grijanje i van sezone jedno od boljih rješenja bila bi ugradnja kalorimetra. Cijena investicije je 650 KM, cijena grijanja za korisnike koji imaju ugrađen kalorimetar je 133,82 KM po megavat-času, dok se obračun isporučene energije vrši na bazi očitane potrošnje na kalorimetru, a plaća se u vrijeme sezone grijanja.

Međum, ugradnja ovih uređaja u objektima stare gradnje, kakvih je 90 odsto na području grada, i u kojima je prisutan klasični dvocijevni sistem grijanja moguća je jedino za kompletan objekat, ali ne i za svaki stan pojedinačno. Ugradnja kalorimetara pojedinačno za svaki stan tehnički je moguća u zgradama novijeg datuma koje se toplotnom energijom napajaju preko jednocijevnog sistema što onemogućava većini korisnika na teritoriji grada Banja Luke prelazak na ovaj sistem grijanja.

Investiranje u konvektore-isplativo ili možda ne?

Konvektori su uređaji koji rade na principu konvekcije, prirodne izmjene vazduha. Oni zagrijavaju vazduh iz donjih zona, a on se svojom prirodnom turbulencijom podize i kruzi po prostoriji. Toplotu šire prirodnim strujanjem vazduha, zadržavajući njegovu prirodnu vlažnost uz ujednačenost temperature u svim delovima prostorije. Rade potpuno bešumno bez ventilatora, vibracija, isparenja i bez usijanih grijača. Većina ih je prenosiva, lagana ili pak ugradiva na svaku vrstu zida.

  Njihova velika prednost ogleda se i u relativno niskoj inicijalnoj investiciji, za nabavku 4 konvektora potrebno je u prosjeku izdvojiti 600-700 KM, a da bi dobili predstavu koliko stvarno, u praksi, troše analiziraćemo jedan primjer. Ako definišemo najosnovnije, spoljna temperature 0oC, 1/3 dana provodite spavajući , 1/3 na poslu i 1/3 boravite u prostoru – konvektor od 1,5W bi trosio oko 12 kW/h dnevno, odnosno 360kW/h mjesečno. Za stan od 50 m2 bila bi dovoljna 3 konvektora, uzimajući u obzir prosječnu potrošnju od 360kW/h, cijenu elektricne energije, grijanje sa 3 konvektora koštalo bi potošača na godišnjem nivou oko 1080 KM. Naravno, ova potrošnja varira u zavisnosti od dvije stvari. Izolacije stana, zidova, kvaliteta prozora, prozorskih stakala, toplotne izolacije poda i plafona, jednom rječju od gubitaka toplote . Druga stvar zbog koje može doći do ostupanja od navedenih vrijednosti potrošnje električne energije je temperatura koju želimo postići i održavati u stanu. U skladu sa ovim i iskustva drugih u potrošnji su raznolika.

Ukoliko imate izolaciju i dobru stolariju konvektori bi mogli biti dobro riješenje za vas s obzirom da konvektori dok drže radnu temperaturu ne rade punim kapacitetom, drugim riječima, srednja angažovana snaga pada na četvrtinu vrijednosti deklarisanu snage što bi u makro razmjerama značilo: 4 sata grijanja-1 sat potrošnje. Najznačajnije prednosti konvektora bi bile: niski troškovi u startu, ne zahtjevaju ugradnju cijevi, brzo i lako se postavljaju, ekološki su proizvod sa potpuno bešumnim radom, ne zahtjevaju održavanje, omogućavaju uštedu prostora, lako su prenosivi, bezopasni su za djecu i što je jako bitno ne isušuju vazduh i ne izazivaju zdravstvene probleme. S druge strane, konvektori ne mogu zagrijati zidove prostorija, pa kada ih isključite prostorija se ishladi za kratko vrijeme. Ukoliko imate izolaciju, dobar dio dana Vi i Vaši ukućani ne provodite u stanu ili vam nije neophodno konstantno zagrijavanje svih prostorija, isplatilo bi Vam se investirati u nabavku konvektora. Uz sve navedene prednosti nešto veće račune za struju imali biste samo u sezoni grijanja. Ukoliko Vam je neophodno cjelodnevno zagrijavanja svih prostorija u stanu, a nemate izolaciju, gradsko grijanje je u tom slučaju isplativije, a konvektor bi mogao predstavljati za vas idealno rješenje za dogrijavanje prostorija, kao iza prelazne sezonske periode.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti