Proizvođači malina zabrinuti zbog najava o ovogodišnjim cijenama

31.01.2017. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Proizvođači malina zabrinuti zbog najava o ovogodišnjim cijenama

Više od 2.000 proivođača malina u srednjem Podrinju zabrinuto je najavama da bi ovogodišnja cijena maline mogla biti gotovo upola niža.

Više od 2.000 proivođača malina u srednjem Podrinju zabrinuto je najavama da bi ovogodišnja cijena maline mogla biti gotovo upola niža od prošlogodišnje koja je iznosila oko 3,5 marke po kilogramu.

Većini ovih domaćinstava malinarstvo je osnovni i jedini izvor zarade.

Malinarstvo je porodični biznis i jedini izvor zarade za Ivana Stojanovića. Kaže da na priče o drastičnom padu cijene maline u ovoj godini gleda kao na psihološki pritisak na proizvođače i nada se da do toga ipak neće doći jer bi to bilo pogubno za mnoge malinare.

"Sve što je ispod 2,5 nema isplativosti nikakve. 1,80 je koštanje maline u proizvodnji, a ne možeš raditi da budeš u minusu", rekao je Stojanović.

Prema najavama pojedinih otkupljivača, cijena bi mogla biti i dva do tri puta niža u odnosu na prošlogodišnju jer, kako ističu, hladnjačari nisu uspjeli prodati sav prošlogodišnji rod koji se još uvjek nalazi na lagerima.

"Po tim informacijama negdje oko 2/3 roda maline iz 2016. godine je ostalo u hladnjačama", istakao je Ljubiša Alempić, predsjednik uruženja malinara “Vilamet“.

U Opštoj poljoprivrednoj zadruzi “Srebrenica“ koja je otkupila oko 700 tona ovog voća potvrđeno je da nije sva roba prodata i da je došlo do pada cijene maline na svjetskom tržištu.

Proizvođači malina ističu i da mnogi otupljivači i hladnjačari uscjenjuju malinare jer otkupljuju robu bez utvrđene cijene. Pozivaju nadležne inspekcije da spreče manipulacije i otkup na crno.

Završetkom izgadnje mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca i otvaranjem carinskog terminala, malinari u Podrinju se nadaju otvaranju novih tržišta i mogućnoštću izvoza robe u ljubovijske hladnjače gdje je otkupna cijena ovog voća redovno veća.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti