Alpha Security: GPS praćenje vozila

17.03.2017. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Alpha Security: GPS praćenje vozila

GPS danas sve više dobija na popularnosti, pruža velilku pomoć u saobraćaju i navigaciji.

Global Positioning System poznatiji kao GPS, zasnovan je na 24 Zemljina satelita, koji kruže orbitom I šalju precizne mikrotalase koji omogućavaju GPS prijemniku (modemu) da na osnovu dobijenih informacija odredi lični položaj ili položaj traženog objekta.

GPS danas sve više dobija na popularnosti, pruža velilku pomoć u saobraćaju i navigaciji. U toku izračunavanja položaja, prijemnik određuje kašnjenje signala, koji prima sa pojedinih satelita, gdje je moguća greška u mjerenju vremena 10 nano sekundi, što obzirom na brzinu svjetlosti (kojom se prenosi signal sa satelita) može pogriješiti lokaciju u 3 metra. Uz veću brzinu (bit rate) emitovanja satelitskih signala, ova greška se može smanjiti na 30 cm, što predstavlja zadovoljavajuću preciznost u određivanju položaja.

Praktične primjene su mnogobrojne a između ostalog i primjena u vojne svrhe, civilne svrhe, saobraćajna naviogacija u nepoznatoj oblasti ili gradu, mjerenje brzine kretanja, vremenska sinhronizacija (obzirom da GPS koristi i vremensku dimeziju).

Alpha Security d.o.o. Banja Luka u sklopu svoje djelatnosti nudi i usluge GPS praćenja vozila i poručuju: „Uz nas ste SIGURNI, kontaktirajte i prepustite se našem stručnom timu.”

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti