KESO brave - Jer sve počinje od ključa

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KESO brave - Jer sve počinje od ključa

Kad je riječ o sistemima mehaničke zaštite, posebno sigurnosnim bravama i ključevima, sve, zapravo, počinje kod ključa – koliko je uopšte siguran?

29.05.2017. 07:41 / Izvor: Akta.ba

Sigurnost stambenih, poslovnih, industrijskih i javnih objekata postaje sve važniji segment za razmatranje stručnjacima u industriji sigurnosti.

Kompanija Alpha - Security d.o.o. Banja Luka predstavlja brave renomiranog svjetskog proizvođača KESO.

Kad je riječ o sistemima mehaničke zaštite, posebno sigurnosnim bravama i ključevima, sve, zapravo, počinje kod ključa – koliko je uopšte siguran? Kako ga odabrati?

Neobjašnjeni ulasci u prostor i velike materijalne štete kao rezultat neovlaštenog pristupa, uglavnom se mogu pripisati neovlaštenom kopiranju ključeva, jer pojedinci koji žele dobiti kopiju ključa za nepoštene namjere uglavnom nailaze na mali ili čak nikakav otpor kod ključara, a oznaka na ključu "Do not duplicate!", shodno navedenom, ne predstavlja dovoljnu zaštitu od neovlaštenog kopiranja.

Kad razmišljamo o zaštiti objekata od neovlaštenog pristupa ili otvaranju ormara s povjerljivom i vrijednom dokumentacijom, kasa, sefova ili trezora, u najvećem broju slučajeva prvo pomislimo na komplikovane sisteme za elektronsku kontrolu logičkog i fizičkog pristupa, protivprovalne ili biometrijske sisteme i sl., koji, iako vrlo efikasni, često ne ulaze u razmatranje korisnika, najčešće zbog ograničenih budžeta. Na koji način, onda, efikasno zaštititi svoj stan, poslovni objekat, radni prostor ili neke druge dragocjenosti? Ovdje ćemo spomenuti sredstva mehaničke zaštite koja, za razliku od alarmnih protivprovalnih sistema, videonadzora ili kontrole fizičkog ili logičkog pristupa imaju za cilj ne samo upozoriti korisnika da je narušen integritet zaštićenog prostora već zaista spriječiti neovlašten ulazak u zaštićeni prostor ili neovlašteno raspolaganje zaštićenim dobrima. Dakle, govorit ćemo više o specijalno zaštićenim ključevima i bravama renomiranog svjetskog proizvođača – kompanije KESO.

Zašto KESO brave?

Švicarska kompanija KESO, inače članica globalne ASSA ABLOY grupacije – koja okuplja najveće i najpoznatije proizvođače sredstava za mehaničku zaštitu, predstavlja dobro znano ime svima koji su se nekada našli pred izazovom izbora adekvatne sigurnosne brave, ključa ili katanca.

Osnivač kompanije KESO, tada 24-godišnji Ernst Keller, svoju jasnu viziju pretočio je u stvarnost. Prepoznavši tadašnje potrebe tržišta za sigurnosnim bravama visoke kvalitete i visokog stepena sigurnosti, u vlastitom dvorištu u radionici svoga oca, ovaj mladi inovator počinje raditi na razvoju specijalnih brava i ključeva vlastitog dizajna. Posao se veoma brzo počeo razvijati, a tokom 1963. godine zvanično je registrovana kompanija KESO AG, od kada počinje i značajna industrijska proizvodnja sigurnosnih brava i ključeva visokog kvaliteta. Od tada se kompanija posvetila istraživanju i razvoju, te je ostavila svoj značajan trag na razvoj kompletne tehnologije sigurnosnih ključeva i brava, čemu svjedoči i činjenica o vlasništvu nad preko 330 patenata iz samo iz ove oblasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti