Euroing vrši izradu elaborata za dobivanje okolinskih dozvola

08.09.2017. 08:57 / Izvor: Akta.ba
Euroing vrši izradu elaborata za dobivanje okolinskih dozvola

Okolinska dozvola je upravni akt koji izdaje nadležno ministarstvo za pogone i postrojenja koji imaju ili mogu imati negativan uticaj na okoliš

Euroing d.o.o. vrši izradu elaborata za dobivanje okolinskih dozvola kao i elaborata za plan upravljanja otpadom na nivou kantona.

Okolinska dozvola je upravni akt koji izdaje nadležno ministarstvo za pogone i postrojenja koji imaju ili mogu imati negativan uticaj na okoliš. Okolinska dozvola se pribavlja u slijedećim slučajevima:

  1. izgradnje i puštanja u rad novih pogona i postrojenja,
  2. znatne izmjene u radu postojećih pogona i postrojenja,
  3. pogona i postrojenja za koje su izdate dozvole prije stupanja na snagu Zakona, i to najkasnije do 2008. godine.

Okolinska dozvola (u slučajevima 1. i 2.) ima za cilj da Investitor u najranijoj fazi razvoja projekta predvidi mjere za sprječavanje negativnog uticaja koji projekt može imati na okoliš. Zato okolinsku dozvolu treba dobiti prije urbanističke saglasnosti, te je priložiti uz zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti.

Izdavanje okolinske dozvole je regulirano Zakonom o zaštiti okoliša FBiH te Kantonalnim zakonima. Kantonalno Ministarstvo Prostornog uređenja, Građenja i zaštite okoliša izdaje okolinsku dozvolu u skladu sa Kantonalnim pravilnikom za pogone i postrojenja za koje nije potrebna Procjena uticaja na okoliš i pogone i postrojenja ispod pragova utvrđenih Federalnim pravilnikom.

Za pogone i postrojenja za koje nije potrebno pribavljanje okolinske dozvole, nadležni organ će kod izdavanja urbanističke saglasnosti voditi računa o ispunjenju zahtjeva zaštite okoliša. Maksimalni rok za dobivanje okolinske dozvole je 120 dana od dana podnošenja zahtjeva za dozvolu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti