Pušten u rad gasovod TANAP

Vijesti / SVIJET

Pušten u rad gasovod TANAP

Izgradnja TANAP-a je koštala 8,5 milijardi dolara, a počela je u martu 2015. godine.

13.06.2018. 08:47 Izvor: / BHRT

U Turskoj je jučer pušten u rad “Transanadolijski gasovod” (TANAP) kojim će se prirodni gas iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku transportovati do Italije i drugih zemalja Evrope.

Svečanom ceremonijom u Turskoj je otvoren Transanadolijski plinovod -TANAP. Ceremoniji su prisustvovali predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, ali i predsjednici Srbije, Ukrajine, Azerbejdžana, te Sjevernog Kipra.

TANAP, cjevovod dužine 1.850 kilometara, prolazi kroz Gruziju kako bi bolje povezao Evropu sa nalazištima prirodnog gasa u oblasti Kaspijskog mora i time smanjio zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Izgradnja TANAP-a je koštala 8,5 milijardi dolara, a počela je u martu 2015. godine.

Gasovod će godišnje isporučivati šest milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa Turskoj i 10 milijardi kubnih metara Evropi. Evropski dio projekta biće operativan od 2020, kada bude povezan s Transjadranskim gasovodom (TAP).

Do 2023. godine kapacitet TANAP-a biće povećan na 23 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a do 2026. na 31 milijardu.

Druga faza “Južnog gasnog koridora”

TANAP će transportovati prirodni gas iz Azerbejdžana, ali i iz drugih izvora. Radi se o centralnom dijelu južnog gasnog koridora koji će gasno polje Šah Deniz u Azerbejdžanu povezati sa Evropom, uz novi “Južni kavkaski gasovod” i TAP koji gas iz zapadne Turske dovodi u Grčku, Albaniju i preko Jadranskog mora u Italiju.

Azerbejdžan je 18. maja, otvorio “Južni kavkaski gasovod”, što je bio ključni korak za formiranje “gasnog koridora” koji snabdijeva Evropu s juga, da bi se smanjila zavisnost kontinenta od ruskog gasa, koja je posljednjih godina porasla uprkos naporima Evropske unije (EU).

Očekuje se da će prve isporuke do juga Evrope početi 2020. godine.

"Južni gasni koridor" je kompleks od tri gasovoda za isporuku gasa iz Azerbejdžanskih nalazišta jugu Evrope preko Turske, Grčke, Albanije i po dnu Jadranskog mora. Ukupna dužina je 3.500 kilometara kroz sedam zemalja, uz angažovanje više od deset glavnih energetskih kompanija i uz ukupnu investiciju od 40 milijardi dolara.

Taj projekat, koji omogućava Evropi da se u snabdijevanju osloni i na druge izvore sem ruskih, sastoji se od tri segmenta: gasovod “Kavkaz-Jug” (SCP) koji će povezati nalazišta na Kaspijskom moru s Turskom, TANAP i “Trans-jadranski gasovod” (TAP) koji će stići do Pulje, na jugu Italije, a treba da proradi 2019. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti