Komšije subvencionišu nabavku 500 ekoloških vozila

Vijesti / REGIJA

Komšije subvencionišu nabavku 500 ekoloških vozila

U Hrvatskoj su odobreni i podsticaji firmama za kupovinu 506 električnih i drugih vozila sa alternativnim pogonom.

17.08.2018. 08:10 Izvor: / Nezavisne novine

Nakon završenog konkursa za građane, u Hrvatskoj su odobreni i podsticaji firmama za kupovinu 506 električnih i drugih vozila sa alternativnim pogonom.

Na javni poziv za neposredno sufinansiranje kupovine energetski efikasnih vozila pravnim licima, koji je 20. juna objavio hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost (FZOEU), stiglo je više od 200 prijava firmi iz cijele Hrvatske, piše Jutarnji list.

Njih 127 sa potpunom prijavom dobilo je novčana sredstva u iznosu 13 miliona kuna – za nabavku ukupno 506 vozila.

Sufinansiranje je odobreno za kupovinu 286 električnih bicikala, 122 električna automobila, 29 vozila N1 kategorije sa pogonom na komprimovani prirodni gas ili tečni prirodni gas kao i za 69 vozila L kategorije.

"S obzirom na podatke Centra za vozila Hrvatske za 2017. godinu, možemo reći kako već ove brojke značajno podržavaju trend pojave elektrovozila na hrvatskim drumovima. U 2017. je u Hrvatskoj registrovano 277 električnih ličnih vozila, a rezultati ovih javnih poziva pokazuju da će se ta brojka barem udvostručiti", ističu u FZOEU-u.

Inače, Fond je 2018. godine osigurao više programa sufinansiranja, a prvi javni pozivi vrijedni 25 miliona kuna bili su objavljeni upravo za sufinansiranje ekološki prihvatljivih vozila.

Nakon višemjesečnih najava nastavka sufinansiranja eko vozila, prvi poziv namijenjen građanima bio je objavljen 25. aprila.

Interes građana bio je sličan kao i interes firmi - ogroman, što i ne čudi s obzirom na to da je prethodni program sufinansiranja bio aktualan 2015. godine.

Tokom jednog dana primili su više od 1.000 mejlova i gotovo 800 zahtjeva za sufinansiranje te je poziv već idućeg dana zatvoren. Budžet je tada bio 12 miliona kuna, a dodijeljena su sredstva za 414 građana. Sredstva su odobrena za kupovinu 224 električna bicikla, 133 električna automobila i jedno plug-in hibridno vozilo te 56 električnih motocikala.

A kakva je situacija u Srbiji?

Poređenja radi, u Srbiji je do sada ukupno registrovano samo 128 električnih i 204 hibridnih vozila, izjavio je krajem jula Miloš Petrović iz Centra za električna i hibridna vozila na međunarodnom skupu "Maintenance forum 2018".

On je rekao Tanjugu da je dobro što ljudi u Srbiji imaju svijest o značaju takvih vozila, ali da, nažalost, država ne subvencioniše ta vozila.

"Subvencija se na zapadu kreće od 4.000 do 10.000 evra. Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je obećao da će se raditi na tome, s obzirom da je nas na to obavezuje i pregovaračkom poglavlje 27 sa EU. Nadam se da idu bolja vremena za eletkrična i hibridna vozila u Srbiji", kazao je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti