Prodaja vojnog odmarališta u Baškoj Vodi razbjesnila Srbiju

Vijesti / REGIJA

Prodaja vojnog odmarališta u Baškoj Vodi razbjesnila Srbiju

Nećemo sjediti prekriženih ruku nakon što je Hrvatska stavila na javnu dražbu nekadašnje vojno odmaralište u Baškoj Vodi, poručio je odvjetnik Zoran Ristić.

31.10.2018. 08:24 Izvor: / HINA

Nećemo sjediti prekriženih ruku nakon što je Hrvatska stavila na javnu dražbu nekadašnje vojno odmaralište u Baškoj Vodi, poručio je danas u beogradskom tisku odvjetnik Zoran Ristić, predsjednik Udruge "Oduzeta imovina", tvrdeći da ono pripada Srbiji.

U tekstu "Hrvati prodaju naš vojni hotel" Večernje novosti pišu da je "čuveno vojno odmaralište u Baškoj Vodi prva nekretnina koju su hrvatske vlasti stavile na prodaju javnim natječajem po novom zakonu o upravljanju državnom imovinom".

Tim zakonom se, kako je navedeno, omogućuje zakup nekretnina "koje su pripadale poduzećima, institucijama i bankama iz bivše Jugoslavije, a koje je Hrvatska 1991. prenijela u svoje vlasništvo".

Predsjednik Udruge "Oduzeta imovina" Zoran Ristić podsjeća da je nekadašnji hotel Sutjeska, kasnije preimenovan u Hrvatska, u Baškoj Vodi gradila sarajevska Hidrogradnja i krajem 80-ih godina prošlog stoljeća dala ga tadašnjem Saveznom sekretarijatu narodne obrane SFRJ uz uvjet da hotel dovrše, ali i omoguće radnicima tog poduzeća da ljetuju u sezoni.

Hidrogradnja je naknadno, uz financijsku potporu vojske, dogradila još jedan kat.

"Nećemo sjediti prekriženih ruku"

"Pred sam rat, tadašnje ministarstvo obrane SFRJ, čiji je pravni sljednik ministarstvo obrane Srbije, upisalo se u zemljišnim knjigama, u Makarskoj, kao vlasnik tog trokatnog zdanja sa 180 soba, na 12.500 četvornih metara bruto površine", navodi odvjetnik Ristić naglašavajući kako je "na početku rata hotel, baš kao i sve ostale srpske nekretnine, oduzela hrvatska država i prenijela na sebe".

On podsjeća da je vlada RH 13. rujna objavila javni poziv za kupnju hotela, a rok za prijave istekao je 26. listopada, do kad su stigle tri ponude.

Najvišu cijenu, od oko dva milijuna eura, ponudilo je trgovačko društvo Marea alta iz Makarske, u vlasništvu Petra Ćorluke, za koje Večernje novosti navode da je poznat kao "kralj toalet papira" jer je "zgrnuo bogatstvo" na proizvodnji i prodaji robne marke Violeta.

Za hotel se, kako navodi Ristić, nadmeću i zagrebačka tvrtka Adria Coste tourism te slatinsko poduzeće Maros nekretnine.

Predsjednik udruge "Oduzeta imovina" kaže da je o spornom slučaju prodaje hotela uknjiženog na vlasnika iz Srbije izvijestio direkciju za imovinu Republike Srbije, koja prikuplja podatke o vlasništvu srpskih institucija i poduzeća koje potražuju diljem Hrvatske.

"Oko ovog hotela još nije vođen sudski spor i vjerojatno se on zato našao prvi na popisu nekretnina za otuđenje. Ali ni naša strana neće sjediti prekriženih ruku", poručio je predsjednik Udruge "Oduzeta imovina" Zoran Ristić.

Ta udruga se ranije već obratila Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi, tužeći Hrvatsku zbog diskriminacije pred zakonom, a sprema se i za arbitražu u Den Haagu.

Večernje novosti tvrde da se pred hrvatskim sudovima trenutno vodi oko 180 slučajeva koji se odnose na povrat imovine čiji su vlasnici tvrtke ili institucije iz Srbije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti