Bihać: Mljekara Meggle organizirala prijem za svoje kooperante

27.02.2009. 09:12 / Izvor: Fena
Bihać: Mljekara Meggle organizirala prijem za svoje kooperante

Povodom 26. februara - Dana grada Bihaća, kompanija Meggle je najzaslužnijim farmerima uručila priznanja, a za najvećeg kooperanta proglašena je farma Perna F iz Bosanske Krupe, koja je u 2008. godini mljekari Meggle isporučila više od 880.000 litara mlijeka.

Tradicionalno druženje s kooperantima bilo je prilika i da bihaćka mljekara sumira rezultate rada u prošloj te najavi planove za ovu godinu. Uz sve probleme s kojima se suočava mliječna industrija u BiH, Meggle se može pohvaliti ostvarenim rezultatima u prošloj godini, a dokaz tome su 34 miliona litara mlijeka koje je bihaćka mljekara preradila u 2008. godini, kazao je direktor Megglea u Bihaću Marijan Vučak.

Prema njegovim riječima, tokom ove godine od centrale u Njemačkoj bihaćki Meggle je dobio zeleno svjetlo da plasira 2,5 miliona eura u daljnji razvoj mljekare. Tačnije, jedan milion namijenjen je za nove investicije, dok će 1,5 miliona eura biti utrošeno u izradu novog pakovanja trajnog mlijeka.

Sve to mljekara može zahvaliti svojim kooperantima koji svakodnevno ostvaruju sve veću proizvodnju mlijeka.

Današnjem prijemu prisustvovali su i prvi ljudi federalnog i kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Opredjeljenje Federacije BiH, a posebno USK-a, jest da svoju šansu za razvoj mora tražiti u stočarstvu, odnosno mljekarskoj industriji, a garant uspjeha ove poljoprivredne grane svakako je kompanija Meggle, složili su se resorni ministri Damir Ljubić i Rasima Bobić.

Direktor Vučak osvrnuo se i na trenutno aktuelnu, ne baš povoljnu situaciju u mliječnoj industriji u svijetu, s akcentom na zemlje EU i naše susjede, posebnu Hrvatsku. Nastala kriza prekomjernih zaliha vlastitog mlijeka, zbog pretjeranog uvoza, sada najviše pogađa susjednu Hrvatsku i nadati se je da se ovo stanje neće prenijeti na BiH, istakao je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti