Bihać: Predstavljen USAID-ov projekt unapređenja radne snage

07.12.2017. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Bihać: Predstavljen USAID-ov projekt unapređenja radne snage

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona (PKUSK) jučer je predstavljen USAID-ov Projekat unapređenja radne snage i pristupa tržištima (USAID WHAM projekat.

U Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona (PKUSK) jučer je predstavljen USAID-ov Projekat unapređenja radne snage i pristupa tržištima (USAID WHAM projekat), a domaćoj poslovnoj zajednici detaljno su predstavljene i sve njegove grantovske linije.

"Projekat unapređenja radne snage i pristupa tržištima" finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), trogodišnji je program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i na regionalna tržišta. Projekat ovo prvenstveno namjerava ostvariti putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima (MSP) te organizacijama koje predstavljaju preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila/obuće.

U narednim godinama USAID WHAM projekat radiće na unapređenju kapaciteta brzo-rastućih, izvozno-orijentisanih i izvozno spremnih MSPa dodjelom grantova kroz tri područja intervencije: Unapređenje vještina radne snage u ciljnim sektorima; Povećanje pristupa tržištima; te Poboljšanje kvaliteta proizvoda i uvođenje novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certifikaciju.

Krajnji cilj USAID WHAM projekta je povećenje izvoza za 30% u podržanim preduzećima i stvaranje 1.545 novih radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti