Bihać sve privlačnija turistička destinacija domaćim gostima

27.09.2021. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Bihać sve privlačnija turistička destinacija domaćim gostima

Grad Bihać se ove 2021. pokazao kao idealna destinacija za domaće goste.

Grad Bihać se ove 2021. pokazao kao idealna destinacija za domaće goste. Uz značajan broj gostiju s Bliskog istoka i europskih zemalja koji su već tradicionalno najbrojniji gosti u Bihaću, restrikcije i otežano putovanje zbog koronavirusa u Bihać su doveli i značajno veliki broj domaćih gostiju. 

"Prošle godine Turistička zajednica Grada Bihaća je realizirala projekt turističkih vaučera. To je doprinijelo da ljudi daju preporuke i govore o Bihaću kao destinaciji. Zbog toga smo ove godine imali veći broj posjeta domaćih gostiju", kažu iz TZ Grada Bihaća.

Među ponudama u turističkim vaučerima bile su i biciklističke ture po Bihaću koje su među gostima postale izuzetno tražene. 

Predsjednik BBK "Daj krug" Adnan Mekić kaže da se napredak, u odnosu na 2020. godinu itekako osjeti. “Mnoge organizacije u Bihaću nastojale su organizovati događaje koji, ne samo da pospješuju turističku ponudu, već pružaju dodatne aktivnosti zbog kojih se gosti duže zadržavaju u gradu, da još neke dodatne utiske ponesu sa sobom.”

Kako Mekić tvrdi brdski biciklizam je, pored raftinga na Uni, zauzeo svoje mjesto u turističkoj ponudi kako bi se povećao broj dana boravka gostiju koji dođu u Bihać. Kako kaže “često su gosti dolazili samo u vikend posjete, dođu na rafting i nakon toga napuštaju Bihać. S obilježenim biciklističkim stazama i novom ponudom to se mijenja.” 

Potražnja za biciklističkim turama i iznajmljivanjem bicikala tokom pandemije je značajno porasla. Ove godine su biciklističke ture bile dio turističke ponude, gdje su gosti nakon raftinga jedan dan uživali u prirodnim ljepotama Bihaća upravo vozeći bicikl. 

Direktor Hotela SwissPlus Edhem Ponjević kaže kako je ova 2021. Godina za hotele mnogo bolja nego prošla. "Juli i august 2021. su prema broju gostiju približno kao i 2019. godina. Ono što se izmijenilo je struktura gostiju. Njih 20 do 30% su strani gosti, uglavnom s Bliskog istoka, te europskih zemalja: Njemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije i mali broj iz Italije. Ove godine prednjače domaći gosti."

Tokom 2019. godine, Turistička zajednica Grada Bihaća usmjeravala je aktivnosti na postizanje vidljivosti i poboljšanje brenda destinacije Bihać kroz različita događanja i manifestacije, te poticanje na kvalitetno pružanje turističkih usluga. Brojke već sad pokazuju da se ulaganje isplatilo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti