Bijeljina i Sarajevo unapređuju privrednu saradnju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bijeljina i Sarajevo unapređuju privrednu saradnju

09.11.2019. 09:32 / Izvor: Akta.ba

Nakon posjete Gradu Bijeljini delegacije Kantona Sarajevo i sastanka sa čelnicima Grada, na kojem je razgovarano o prednostima i problemima lokalnih zajednica,predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković izjavio  je kako je zajednički imenitelj svima u ovoj zemlji jedinstveni račun trezora, te kako podjednako raduju rezultati u svim dijelovima BiH.

„Svaka marka više i u Bijeljini, Brčkom, Bihaću, Livnu , Tuzli jednako je vrijedna. Radujemo se kada ljudi ostvaruju rezultate poput ovih u Bijeljini, načelnik nas je upoznao sa vrlo efikasnim modelima upravljanja, dobrim privrednim konceptom  ovdje. Povezali smo iskustva i šaljemo odavde snažnu poruku da , ako se visoke politike ne mogu dogovrati i ako su zakočili procese u zemlji, niži organi mogu i hoće da to popravljaju“, naveo je predsjedavajući Konaković.

Pokrenuti su i razgovori o zajdeničkom nastupu ka inostranim regionalnim fondovima.

„Raduju me zajedničke ideje, način kako je Bijeljina nametnula imidž poslovne zajednice, najveći fokus je na privatnom sektoru. To je ono što mi u Sarajevu pokušavamo, da pokažemo da je privatni sektor motor razvoja i da bez ovog sektora nema ništa. To stalno  ponavljamo, želimo i u praksi to primjeniti kroz zakonska rješenja, ukidanjem nekih nameta firmama. Ovdje smo vidjeli dobre primjere“, naveo je premijer KS Edin Forto i dodao kako je razgovarano i o načinima plasmana proizvoda iz Semberije u KS-u.

„Opredijeljeni smo da u skladu s našim obavezama i prijateljskim odnosima pokušamo napraviti bolji ambijent za život našim gradanima. Godinama je Bijeljina bila žitnica čitave BiH, a jedan od načina saradnje bi bio ponovo plasman naših proizvoda u Sarajevo, direktno. Bilo je priče o tome da napravimo jedan kutak u sarajevskim tržnicama sa semberskim proizvodima. Imamo i mi puno toga učiti od Sarajeva.. Ono što mi dobro  radimo u poljoprivredi, Sarajevo radi u sektoru usluga.. Bolju budućnost vidimo i u projektima koje Sarajevo provodi u saradnji sa međunarodnim organizacijama i stranim donatorima, da zajedno sa sarajevskim ministrima i načelnicima napavimo projekte i povučemo dio sredstava za njihovu realizaciju iz evropskih fondova. Naš slogan je Bijeljina-grad budućnosti, a takvi moramo biti prepoznati  u cijeloj BiH “, naveo je gradonačelnik Mićo Mićić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti