Bijeljina i Sarajevo zajedno do sredstava za projekte

26.04.2020. 09:54 / Izvor: Nezavisne novine
Bijeljina i Sarajevo zajedno do sredstava za projekte

Najveći projekat, koji će biti završen ove ili naredne godine, je regulacija korita rijeke Janje i zaštita od poplava.

 

​​Gradovi Bijeljina i Sarajevo pokušaće zajedničkom saradnjom da obezbijede međunarodne donacije za realizaciju budućih projekata u ove dvije lokalne zajednice, a jedan od planova bijeljinske Gradske uprave je rekonstrukcija vodovoda i kanalizacije u Mjesnoj zajednici Janja, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je nakon sastanka sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH Edinom Ramićem naveo da su, osim razmjene iskustava u vezi sa borbom protiv širenja virusa korona, razgovarali o mogućnosti korištenja sredstava iz fondova Evropske unije.

"I ranije smo razgovarali sa gradonačelnicima Sarajeva i načelnicima sarajevskih opština i drago mi je da je ta praksa nastavljena, jer pri svakom susretu uspijevamo da razmijenimo dobra iskustva. Naredni sastanak trebalo bi da bude održan u Sarajevu, a mi ćemo posredstvom gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije razmotriti u kojim oblastima bismo mogli da sarađujemo", istakao je Mićić.

Gradonačelnik Bijeljine zahvalio je delegaciji iz Sarajeva što će danas posjetiti i Mjesnu zajednicu Janja, u kojoj je bijeljinska Gradska uprava prethodnih godina realizovala desetine projekata.

"Najveći projekat, koji će biti završen ove ili naredne godine, je regulacija korita rijeke Janje i zaštita od poplava. Inače, svaki projekat koji je finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u MZ Janja, podržala je i Gradska uprava Bijeljina. Između ostalog, pomagali smo u renoviranju kuća i donacijama poljoprivredne infrastrukture, i tako ćemo i nastaviti. Planiramo da, nakon regulacije korita rijeke Janje, koju je sufinansirala Ambasada Turske u BiH uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kod međunarodnih institucija kandidujemo rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije u Janji", naglasio je Mićić.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da će danas mještanima Janje pokloniti top koji ima ulogu da najavi završetak posta i početak iftara, što je Grad Sarajevo već učinio u dvadesetak lokalnih zajednica u BiH.

"Takav top postoji i u Sarajevu i mislim da je to atrakcija za sve građane i turiste. Bijeljina je, nažalost, dva puta bila pogođena poplavama, i gradonačelnik Mićić nam je prenio važna isustva kada je riječ o ponašanju tokom vanredne situacije. Potrudiću se da saradnja Sarajeva i Bijeljine bude jasnija i  intenzivnija u budućnosti", dodao je Skaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti