Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bijeljina planira gradnju slobodne zone

09.07.2020. 09:53 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Bijeljine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH razgovarali o nizu tema, među kojima i o zaštiti i podršci poljoprivredi, odnosno, prerađivačkoj industriji, podršci turističkom sektoru, prije svega Banji Dvorovi, osnivanju slobodnih zona...

Stanje u poljoprivredi i turizmu u vrijeme vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusa Covid-19, mogućnosti za zaštitu domaće proizvodnje, ali i planovi za osnivanje slobodne zone u Bijeljini bile su glavne teme današnjeg sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

"Semberija je agrarna sredina i danas smo razgovarali, prije svega, o načinima pomoći, odnosno, zaštiti poljoprivrednih proizvođača, ali i prerađivača. Među njima su i kompanije iz Republike Srpske koje u spoljnoj trgovini mesa moraju biti ravnopravne sa kompanijama iz FBiH, što u ranijem periodu nije bio slučaj. Ukoliko kompanije iz Srpske budu ravnopravne, lakše će i primarni poljoprivredni proizvođači plasirati svoju robu ovim kompanijama", bio je jasan ministar Košarac, podsjetivši da BiH, pored izvoza junetine i teletine u Tursku, traži nova tržišta za izvoz ovog mesa, uključujući Kinu i Evropsku Uniju.

Govoreći o mogućnosti za izgradnju slobodne zone u Bijeljini, ministar je izrazio zadovoljstvo zvog inicijative gradonačelnika i Gradske uprave Grada Bijeljina za uspostavu ovakve zone u Bijeljini, koja bi za ovaj Grad značila više prihoda, više radnih mjesta, a upotpunila bi i poslovnu ponudu Semberije u cjelini.

Ovom prilikom ocijenjeno je da je turizam među privrednim granama koje su prethodnih mjeseci pretrpile najveću štetu, a ministar je najavio da će međunarodne finansijske ustanove obezbjeđivati grantove za ovu granu privrede, ali da će za to biti potreban i angažman Gradske uprave. Za naredni period je najavljena i posjeta Bijeljini mađarskog ambasadora u BiH s kojim bi trebalo da se razgovara o mađarskim iskustvima u banjskom turizmu koja bi se mogla primijeniti na Banju Dvorovi.

"Za projekte u oblasti poljoprivrede u BiH će na raspolaganju biti preko 30 miliona konvertibilnih maraka grant-sredstava iz EU koja će biti raspodjeljivana preko UNDP-a. Grantovi poput ovih su velika šansa za našu poljoprivredu i ne treba dopustiti da se ne iskoriste, a naš Agrarni fond će pomoći poljoprivrednicima da dođu do tih sredstava. Dragocjena će biti i podrška Ministarstva sektoru turizma, a očekujemo i da će uskoro biti pokrenuta procedura uspostavljanja preduslova za osnivanje slobodnih zona, kao i da će jedna od tih zona biti u Bijeljini, a Grad će sa svoje strane obezbijediti infrastrukturu", najavio je gradonačelnik Mićić.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo jer Grad Bijeljina ima dobru komunikaciju i saradnju sa institucijama na višim nivoima organizacije, kako bi problemi građana bili brže rješavani.

"Vrata predsjednika Savjeta ministara Tegeltije i svih kolega u Savjetu ministara su otvorena za predstavnike Grada Bijeljina. Naravno, ne možemo izlaziti iz ustavnih okvira i nadležnosti i očekujem da ćemo, u koordinaciji sa Vladom Republike Srpske, biti efikasniji u nastojanjima da ubrzamo privredni razvoj Grada Bijeljina", zaključio je Košarac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti