Bijeljina se priprema za otvaranje poslovnih zona

07.08.2008. 09:25 / Izvor: Dnevni Avaz
Bijeljina se priprema za otvaranje poslovnih zona

Predstavnici Agencije za mala i srednja preduzeća RS, delegacije Slovačke i bijeljinske kompanije Bobar jučer su u Bijeljini zaključili da bi otvaranje poslovnih zona, u kojima bi se smjestio veći broj malih i srednjih preduzeća, bilo dobra osnova za ubrzaniji privredni razvoj RS. Tokom susreta je istaknuto da je upravo područje Semberije, koje raspolaže značajnim resursima, pogodno za formiranje poslovnih zona.

"BiH ima velike mogućnosti za razvoj poslovnih zona, prvenstveno zbog blizine Evropske unije i ljudskih resursa" rekao je Petar Bek, savjetnik Ministarstva ekonomije Slovačke. Direktor Agencije Nikola Vukmirović istaknuo je da razvoj malih i srednjih preduzeća u RS u posljednje dvije godine bilježi stopu od skoro 20 %, a preduzetničkih radnji i više od 30 %, što je, kako kaže, znatno više nego u FBiH i zemljama okruženja.

Gavrilo Bobar, predsjednik kompanije, podsjetio je da je potrebno obezbijediti infrastrukturu i zemljište za mala porodična preduzeća koja bi zapošljavala nekoliko desetina radnika. Istaknuo je i da bi veći broj takvih preduzeća mogao angažirati sve nezaposlene u Semberiji. Prema njegovim riječima, poslovne zone na području Bijeljine mogle bi se formirati, između ostalog, na lokacijama Fabrike Sava, Poljoprivrednog zavoda, Janje i na putu prema Pavlovića mostu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti