Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Bijeljinski prečistač otpadnih voda opravdao očekivanja

Gradnja PPOV je započeta 2013. godine, završena je 2015. godine.

22.02.2020. 08:40 / Izvor: Akta.ba

Bijeljinski prečistač otpadnih voda (PPOV), koji se nalazi u Velikoj Obarskoj, jedan je od najmodernijih i najuspješnijih u regionu, a od početka puštanja u rad 2016. godine, pogoni ovog postrojenja rade neprekidno - 24 časa dnevno, dok se cjelokupan proces rada prati pomoću SKADA sistema za nadzor i upravljanje.

Gradnja PPOV je započeta 2013. godine, završena je 2015. godine. Nakon probnog rada, u februaru 2016. godine je postrojenje predato na rad i upravljanje preduzeću AD „Vodovod i kanalizacija“.

Izgradnja PPOV predstavljala je završni korak izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, odnosno, kanalizacione mreže u Bijeljini, jer sam kanalizacioni sistem nema svrhu ako prikupljena otpadna voda nije prečišćena i ispuštena u prirodne vodotokove znatno kvalitetnija od vode primljene na postrojenje.

Saša Bjelica, inženjer održavanja na PPOV, ističe da je realizacijom ovog projekta ugašeno oko 25.000 septičkih jama u Bijeljini koje su prijetile da izazovu ekološku katastrofu i zagade izvorište pitke vode u Bijeljini, ali i da bijeljinsko prostrojenje zadovoljava sve nacionalne i evropske pravne zahtjeve i direktive koje se tiču urbanih otpadnih voda i tretiranja kanalizacionog mulja.

"Postrojenje radi na principu SBR tehnologije, odnosno aktivnog mulja, sa uklanjanjem azota i ugljenika iz vode prikupljene putem gradskog kanalizacionog sistema, a kapaciteta je 40.000 ekvivalent stanovnika (ES), sa mogućnošću proširenja kapaciteta do 160.000 ES. Voda koja dođe na prečistač prolazi kroz tri faze prerade – mehanički, biološki i tretman mulja. Na mehaničkom tretmanu voda se prečišćava od grubog otpada, a zatim u SBR bazenima ide na bilošku preradu. Tako prečišćena se ispušta u Majevički obodni kanal, a dio vode u vidu mulja, ide na tretman mulja, gdje se vrši njegova dehidratacija", objašnjava Bjelica.

Prečišćena voda koja se ispušta u kanal se kontroliše dva do tri puta sedmično internim analizama. Redovne eksterne analize kvaliteta prečišćene otpadne vode, vazduha i efikasnosti postrojenja vrše ovlašćene laboratorije i svi dosadašnji rezultati analiza su bili u zadatim parametrima.

"Bitno je naglasiti i da se mulj svakog mjeseca ispituje, vrše se analize na prisutnost teških metala. Do sada su svi ispitani uzorci bili uredni i u granicama zadatih vrijednosti. Takav mulj izuzetno je pogodan kao đubrivo za strna žita i poljoprivredni proizvođači mogu sklopiti ugovor sa AD „Vodovodom i kanalizacijom“ da taj mulj besplatno preuzimaju i dislociraju na svoje oranice", dodao je Bjelica.

On je apelovao na građane da ne bacaju u kanalizacioni sistem čvrsti otpad, naročito vlažne maramice.

"Vlažne maramice se ne mogu rastvoriti, a petljaju se u radna kola pumpi, u grube i fine rešetke na postrojenju i zadaju najviše problema u radu prečistača", naglasio je Bjelica.

Igradnjom prečistača, napravljen je značajan novi korak u zaštiti životne sredine u Bijeljini, a ovaj projekat je dobio najviše ocjene relevatnih međunarodnih ustanova za kvalitetnu i odgovornu realizaciju i utrošak sredstava. Vrijednost izgradnje iznosila je nešto više od sedam miliona evra bez PDV-a, a sredstva su obezbijeđena iz donacija - 3 miliona evra iz programa Municipal Window Evropske Unije i 42 miliona švedskih kruna (oko 4,3 miliona evra) od Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti