Bijeljinski "Vodovod" i turska kompanija u poslu vrijednom 6,5 miliona eura

08.11.2012. 10:34 / Izvor: eKapija.ba
Bijeljinski 'Vodovod' i turska kompanija u poslu vrijednom 6,5 miliona eura

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i rukovodstvo preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina potpisali su jučer sa turskom firmom "Mas-aritima Sistemleri" ugovor o projektovanju i izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedan 6,5 miliona eura.

Prečistač otpadnih voda biće građen na nekadašnjim muljnim poljima Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj. Turska firma je dala najbolju ponudu na međunarodnom tenderu, a sredstva su obezbijeđena zahvaljujući donaciji švedske razvojne agencije SIDA i Evropske komisije.

"Naš projekat izgradnje kanalizacije ocijenjen je kao najuspješniji infrastrukturni projekat u BiH koji je finansiran iz kredita Evropske banke, a sva sredstva ranije dobijena putem kredita i donacija utrošena su na odgovoran način. To je prepoznato i, zahvaljujući tome, ponovo smo dobili značajna donatorska sredstva. Nakon završetka i puštanja u rad prečistača, otpadne vode će biti tretirane biološkom tehnologijom, po evropskim standardima. Prečišćena voda će biti druge kategorije kvaliteta i, nakon prerade, biće ispuštana u kanal kojim će biti odvođena u rijeku Savu, a moći će da se koriste za navodnjavanje poljoprivrednih usjeva", istakao je gradonačelnik Mićić nakon potpisivanja ugovora.

Gradonačelnik je pojasnio da je preduzeće "Mas-aritima Sistemleri" pokazalo da posjeduje neophodne reference i iskustvo da u ugovorenom roku od 18 mjeseci izgradi sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

Tehnički direktor i firme "Mas-aritma Sistemleri" Mithat Akaja je naglasio da ovo preduzeće ima značajno iskustvo u izgradnji sistema sa biološkom tehnologijom za preradu otpadnih voda i da je samo u Turskoj izgradilo više od 20 ovakvih postrojenja, a trenutno realizuje sličan projekat u Crnoj Gori.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda biće izgrađeno na osnovu projektovanih potreba do 2025. godine, do kada se očekuje da će 40.000 stanovnika biti priključeno na kanalizacioni sistem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti