Bilateralni sporazum između Kraljevine Norveške i Bosne i Hercegovine o viznim olakšicama stupa na snagu

30.04.2009. 11:40 / Izvor: eKapija.ba
Bilateralni sporazum između Kraljevine Norveške i Bosne i Hercegovine o viznim olakšicama stupa na snagu

Sporazum između Norveške i Bosne i Hercegovine o olakšicama prilikom dobijanja viza stupa na snagu 1. maja 2009. godine. Sporazum će olakšati mogućnost putovanja i kontakata između Norveške i Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme, on doprinosi borbi protiv ilegalnih prelazaka granice. Norveškim državljanima nije potrebna viza za putovanje i boravak u Bosni i Hercegovini za vremenski period do 90 dana.

Državljanima Bosne i Hercegovine potrebne su vize prilikom putovanja u Norvešku. Sporazum o viznim olakšicama znači da su procedure prilikom dobijanja viza pojednostavljene. Nekoliko kategorija građana potpuno je oslobođeno plaćanja viza, a ostalim kategorijama cijena je smanjena u odnosu na uobičajenu cijenu Schengen vize (60 EUR).

Osim toga, postoji mogućnost izdavanja vize sa više ulazaka i rokom važenja do 5 godina za neke kategorije građana, uz ispunjenje dodatnih uslova. Osobe koje imaju diplomatski pasoš ne moraju tražiti vizu za boravak do 90 dana. Ovaj sporazum je u skladu sa Sporazumom koji je Bosna i Hercegovina potpisala sa Evropskom unijom, a koji je stupio na snagu 1. januara 2008. godine.

Ovaj sporazum doprinosi zajedničkoj praksi svih Schengen zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti