Vijesti

Bilateralni sporazum između Kraljevine Norveške i Bosne i Hercegovine o viznim olakšicama stupa na snagu

30.04.2009. 11:40 / Izvor: eKapija.ba

Sporazum između Norveške i Bosne i Hercegovine o olakšicama prilikom dobijanja viza stupa na snagu 1. maja 2009. godine. Sporazum će olakšati mogućnost putovanja i kontakata između Norveške i Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme, on doprinosi borbi protiv ilegalnih prelazaka granice. Norveškim državljanima nije potrebna viza za putovanje i boravak u Bosni i Hercegovini za vremenski period do 90 dana.

Državljanima Bosne i Hercegovine potrebne su vize prilikom putovanja u Norvešku. Sporazum o viznim olakšicama znači da su procedure prilikom dobijanja viza pojednostavljene. Nekoliko kategorija građana potpuno je oslobođeno plaćanja viza, a ostalim kategorijama cijena je smanjena u odnosu na uobičajenu cijenu Schengen vize (60 EUR).

Osim toga, postoji mogućnost izdavanja vize sa više ulazaka i rokom važenja do 5 godina za neke kategorije građana, uz ispunjenje dodatnih uslova. Osobe koje imaju diplomatski pasoš ne moraju tražiti vizu za boravak do 90 dana. Ovaj sporazum je u skladu sa Sporazumom koji je Bosna i Hercegovina potpisala sa Evropskom unijom, a koji je stupio na snagu 1. januara 2008. godine.

Ovaj sporazum doprinosi zajedničkoj praksi svih Schengen zemalja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti