Bilećka "Kovnica" nakon mnogo godina ponovo radi punom parom

31.08.2018. 08:31 / Izvor: SRNA
Bilećka 'Kovnica' nakon mnogo godina ponovo radi punom parom

Sada se ovdje dnevno proizvede dvije i po hiljade ležajeva. Džafić kaže da je cilj milion.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da preduzeća poput fabrike "Kovnica" u Bileći zaslužuju snažnu podršku i pomoć Vlade Srpske, te da će se potruditi da ta pomoć što prije uslijedi ovom subjektu.

Đokić je naveo da je vlasnik preduzeća Sead Džafić prije godinu dana kupio "Kovnicu" iz stečaja, te da je ovaj proizvodni pogon u tom trenutku bio potpuno devastiran i tfabrika se nalazila na ivici likvidacije.

"Vlasnik je za godinu dana uložio dva miliona KM u remont i pripremu postrojenja za proizvodnju, te saniranje štete. Onaj ko spasava ovakav kolektiv zaslužuje snažnu podršku Republike", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

Đokić je napomenuo da se u fabrici radi specifičan posao - prsten ležaja za teretna vozila, što podrazumijeva puno pažnje i izuzetnu preciznost.

"Radnici `Kovnice` su to postigli i prisutni su na izuzetno zahtjevnom tržištu", naglasio je Đokić i dodao da je cilj Vlade da kroz proces reindustrijalizacije pomogne oživljavanju proizvodnje u preduzećima ovog tipa.

Vlasnik "Kovnice" Sead Džafić rekao je da preduzeće danas zapošljava 35 radnika, koji rade u dvije smjene, te da dnevno prerade oko 2.500 prstenova.

"Naš osnovni proizvod je vanjski i unutrašnjih prsten ležaja za sva teretna vozila, za sve kamione koje vidimo na našim putevima - `volvo`, `skanija`, `mercedes`, `man`", naglasio je Džafić.

Prema njegovim riječima, kako se osposobljavaju pojedine proizvodne linije, tako se planira i novo zapošljavanje.

"Konačan cilj je da ovdje imamo poluproizvod, da ono što otkujemo mašinski obradimo, okalimo i pošaljemo našem kupcu 80 odsto završen proizvod", dodao je Džafić.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić naveo je da je za ovu lokalnu zajednicu značajno to što je krenula proizvodnja u "Kovnici", te da je opština spremna da pomogne ovom kolektivu koliko god bude u mogućnosti.a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti