Bingo kupio imovinu kompanije Energoinvest TAT za 7 miliona KM

13.07.2018. 15:01 / Izvor: Akta.ba
Bingo kupio imovinu kompanije Energoinvest TAT za 7 miliona KM

Početna prodajna cijena iznosila je 7,5 miliona KM u neto iznosu, bez PDV-a, dok je vrijednost mašina i opreme oko 500 hiljada KM neto, bez PDV-a.

"Kompanija Bingo d.o.o. Tuzla je jučer kupila nekretnine i pokretnine stečajnog dužnika, odnosno zemljište, objekte i opremu imovine Energoinvest Termoaparati na Stupu u iznosu od 7 miliona KM", potvrdio je za Akta.ba Hamdija Muratović Stečajni upravnik kompanije Energoinvest Termoaparati, pojasnivši da su u pitanju hale na Stupu kojih ima 15 hiljada kvadrata, oko 60 dunuma zemlje te opreme i mašine.

Objasnio je da je početna prodajna cijena za navedenu imovinu iznosila 7,5 miliona KM u neto iznosu, bez PDV-a, dok je vrijednost mašina i opreme u sklopu navedenih nekretnina iznosila 500 hiljada KM neto, bez PDV-a.

"Dakle, početna vrijednost nekretnina i pokretnina koje su predmet prodaje bila je 8 miliona KM, a tokom javne prodaje, postignut je dogovor za kupovinu imovine od 7 miliona KM sa dodatnim porezima i doprinosima koje će snositi kompanija Bingo. Kompanija Bingo je prvobitno uplatila depozit u iznosu od tri posto od ukupne cijene, što iznosi 270 hiljada KM", objasnio je Muratović.

Pojasnio je da ostatak novca, u iznosu od 6,760 miliona KM, kompanija Bingo dužna isplatiti u narednih mjesec dana.

Stečajni upravnik je objasnio i da su iz kompanije Energoinvest TAT pripremili papire koje trebaju predati notaru kako bi se potpisao ugovor i stupilo u dalju proceduru.

"Rok za uplatu teče i iznosi 30 dana, a mi smo spremni da predamo objekte čim se sredstva uplate", dodao je Muratović.

Kada su u pitanju ponuđači za ovo javno nadmetanje, Muratović je orazložio da ih je bilo više, te da nisu došli na prodaju.

"Jedan ponuđač iz Hrvatske je čak pismeno ponudio kupovinu imovine, ali bez uplate učešća, koji je ujedno bio i uslov i osnov za natjecanje u ovoj javnoj prodaji", naglasio je Muratović.

Dodao je da je prodaju po pravilima pratio Odbor povjerioca koji je bio jednoglasan u saglasnosti prodaje imovine, poručivši "da su svi 100 posto saglasni kada je u pitanju ova prodaja".

Muratović je objasnio da se još uvijek ne zna kakve su namjere kompanije Bingo i onoga šta planiraju kupovinom ove imovine, ali smatra da će kompanija Bingo "kako god bilo, zaposliti 100 ili više ljudi".

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti