Bingo pokrenuo farmu koza: Proizvedeno više od 1.500 litara mlijeka

25.05.2015. 14:38 / Izvor: eKapija.ba

Sredinom decembra 2014. godine Bingo d.o.o. Tuzla pokrenula je i Farmu koza u Šićkom Brodu, kod Tuzle. U početku je farma brojala 260 grla za koje se brinulo 6 radnika.

Sredinom decembra 2014. godine kompanija Bingo d.o.o. Tuzla pokrenula je i Farmu koza u Šićkom Brodu, kod Tuzle.

U početku je farma brojala 260 grla za koje se brinulo 6 radnika. Prvo jarenje bilo je već 15. januara ove godine kada su na farmu došla 84 jarića. Od tada, novi jarići na svijet dolaze svakodnevno, a Farma danas broji 600 koza.

"Preradu i punjenje mlijeka uslužno za 'Bingo' vrši mljekara 'Noćko' iz Živinica. Kako bismo na tržište plasirali potpuno domaći proizvod, pobrinuli smo se da i ambalaža bude iz naše zemlje, tačnije od kompanije EZ iz Busovače, kazali su iz Binga.

Napominju da kozarstvo u Bosni i Hercegovini nije dovoljno razvijeno, te da su upravo iz tog razloga  odlučili za pokretanje ove farme, kako bi kupcima omogućili kupovinu domaćeg mlijeka i kvalitetnih mliječnih prerađevina.

Tako je nedavno počela prva muža za potrebe proizvodnje i prerade, a do danas na Farmi je proizvedeno više od 1500L vrhunskog kozjeg mlijeka, koje je prvi put plasirano u Bingo markete 15.maja.

Kako su količine mlijeka još uvijek minimalne, distribucija mlijeka vrši se samo u odabrane Bingo centre.

Inače, koze se hrane i borave u odličnim uslovima, redovno su na ispaši na obližnjim poljima, a dohranjuju se žitaricama.

"U narednom periodu planiramo proširiti stado na 1000 grla", poručuju iz Binga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti